Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verborgen gebrek of niet

Vraag gesteld door Teisco op 8 juni 2018

Ik heb mijn auto particulier verkocht aan een andere particulier. Nu achteraf na de verkoop komt de koper met het verhaal dat de katalysator en uitlaatsysteem dicht zijn geschroeid. De verkoper wil de auto niet meer en dreigt met juridische maatregelen. Mijn vraag wie staat hier in zijn recht. Ten tijde van de verkoop waren er volgens mij geen gebreken, echter ik heb geen enkele technische kennis van autotechniek.

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt uw auto aan een andere particulier verkocht. U was niet op de hoogte van eventuele technische mankementen. Na het sluiten van de koop komt de koper erachter dat de katalysator en het uitlaatsysteem dicht zijn geschroeid. De koper dreigt met juridische maatregelen. U vraagt zich af wie in zijn recht staat.

Wettelijke garantie
Volgens de wet heb je recht op een deugdelijk product (artikel 7:17 BW). Dat is een product dat geschikt is voor normaal gebruik. Dit wordt ook wel 'wettelijke garantie' genoemd. Kun je aantonen dat het product niet de eigenschappen heeft die je op grond van de overeenkomst mocht verwachten, dan kun je van de verkoper herstel of vervanging van het product eisen. 

Dwaling
Bij dwaling wordt er een overeenkomst gesloten op basis van verkeerde informatie. Deze informatie moet zo belangrijk zijn dat als de koper het had geweten, hij de koop niet zou hebben gesloten of voor een aanzienlijk lagere prijs.

Mocht de koper kunnen aantonen dat de verkoper op de hoogte was van het gebrek en deze informatie met opzet heeft achtergehouden, dan kan hij zich beroepen op dwaling (art 6:228 BW).

Onderzoeksplicht
Een koper heeft een onderzoeksplicht. Zaken die hij/zij belangrijk vindt moet hij/zij onderzoeken en bespreken voor het sluiten van de koopovereenkomst. Echter, tegenover de onderzoeksplicht van de koper staat de informatieplicht van de verkoper.

Bewijs
Voor een geslaagd beroep op dwaling moet men dus kunnen aantonen dat de verkoper op de hoogte was van het gebrek en dit gebrek voor de koper verzwegen is. Voorts moet u aantonen dat dit gebrek dusdanig ernstig is, dat u anders de auto niet gekocht zou hebben, dan wel niet gekocht zou hebben voor deze prijs.

Civiele procedure
Komt u er niet uit met de verkoper, dan kunt u overwegen dit geschil te laten toetsen door de rechter.

Meer informatie over klachten na aankoop en dwaling bij aankoop vindt u op onze website.