Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mijn Travel en Co fietsdrager past niet op de Yaris hybride fietsbeugel.

Vraag gesteld door Nicodu op 9 oktober 2018

De kogel van een fietsbeugel is, door bv Brink, voorzien van een strip, waardoor mijn Travel en Co fietsdrager niet past. Kan ik de fietsdrager aanpassen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw fietsdrager past niet op de speciale trekhaakkogel van uw Toyota Yaris Hybride.

Uw hybride auto is voorzien van een speciale trekhaak met een aangepaste kogel. Op de kogel zit een verhoging die juist is aangebracht om géén aanhanger of caravan aan te kunnen koppelen, waar de auto ook feitelijk geen goedkeuring voor heeft. Dit systeem wordt ook wel een ‘rear mount connector’ genoemd waar in veel gevallen gelukkig wel een fietsdrager op geplaatst kan worden.

Er is helaas geen mogelijkheid uw Travel en Co fietsdrager aan te passen en geschikt te maken. Het is dus bij een dergelijke haak belangrijk dat de drager wel voor deze kogel geschikt moet zijn. Een andere drager zie dan ook als enig alternatief.

Verdere uitleg en welke dragers niet/wel geschikt zijn vindt u via de onderstaande link. Welke fietsendragers passen op de Brink RMC trekhaak.***

Reactie van Nicodu:

Goedemiddag,

Dank voor uw snelle reactie.

Ik heb inmiddels een hybride Yaris gezien, waar de eigenaar, denk ik zelfstandig de kogel heeft aangepast. Ook las ik op het internet dat iemand het heeft laten doen. Zij hier consequenties aan verbonden?***

Reactie van Jos van der Drift:

Binnen de APK zijn er eisen omtrent de kogel waar deze wel aan moet blijven voldoen. Ik verwacht eerlijk gezegd geen probleem. Dan blijft feitelijk nog over dat de auto géén aanhanger mag trekken en dit ''per ongeluk'' toch zou kunnen gebeuren wanneer de kogel aangepast is.