Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maatregelen winterstalling oldtimer

Vraag gesteld door Martijn Streefkerk op 6 november 2018

Hi ANWB experts,

Vanaf volgende maand tot en met februari zal mijn 33 jaar oude Mercedes 190 2.0 benzine binnen gestald worden i.v.m. de overgangsregeling van de wegenbelasting en natuurlijk vanwege de mogelijke pekel.

Welke maatregelen kan ik hiervoor het beste treffen?
Ik heb bijvoorbeeld bij verschillende websites gelezen dat je het beste de olie kunt verversen voordat je de auto gaat stallen, in hoeverre is dit nodig? En is het slimmer om de accu los te koppelen in die 3 maanden of kan ik die beter aangekoppeld houden? Ter info: deze winter heb ik helaas geen mogelijkheid tot druppellader.

Ik hoor graag welke voorbereidingen ik kan treffen om ervoor te zorgen dat mijn oude sigaar de winter redelijk doorkom.

Alvast bedankt! :)

Groeten,

Martijn

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe u u uw Mercedes het beste kunt stallen.

Olie verversen zou u beter kunnen overwegen ná de stallingsperiode en niet er voor. Dan tapt u feitelijk ook de hoeveelheid vocht af dat min of meer de olie ook doet verouderen. Met een frisse plas olie kunt u dan weer met uw Mercedes op pad.

De accu kunt u wat mij betreft het beste verwijderen en op een vorstvrije plek opslaan. Het advies is ook de bandenspanning flink hoger te zetten om de kans op hoogteslag van een band te voorkomen na maanden van stilstand. Verder het advies de tank af te tanken. Hoe voller de tank, hoe minder invloed van zuurstof op het verouderingsproces van de brandstofen het aantasten van het brandstofsysteem.

Met al deze preventieve maatregelen verwacht ik dat uw Mercedes na de winter zonder problemen weer de stalling verlaat. Maar met een gedemonteerde accu zou een druppellader wel een pre zijn. De kans is immers groot dan na 'n maand of drie de accu dat toch niet overleefd.