Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het schadelijk om, wanneer ik voor een verkeerslicht wacht, de voet op de rem te houden bij een aut.versnellingsbak

Vraag gesteld door JvO0001 op 21 oktober 2015

Ik rijd nu een automaat en ik hoor verschillende meningen over het gebruik van de rem wanneer je moet wachten bv voor een verkeerslicht.
1. Mag ik de rem gebruiken of moet ik naar neutraal schakelen.?
Tweede vraag.
Mijn Toyota dealer zegt dat de olie in mijn automatische versnellingsbak beter niet kan worden vervangen (dit moet volgens het instr.boekje) omdat dat problemen kan geven.
2. Wat is nu de waarheid?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het schadelijk is om bij een automaat de voet op de rem te houden bij een stoplicht.

Vanwege de kruipneiging is de voet op de rem onvermijdelijk wanneer de D stand ingeschakeld is. Voor het remsysteem is dat niet schadelijk behalve in bepaalde incidentele gevallen. Met name wanneer door veelvuldig en intensief remmen de remschijven flink opgestookt zijn. U zou dan kunnen denken aan een intensieve afdaling in de bergen waarbij de remmen veelvuldig voor vertraging moesten zorgen. Wachten met hete remmen voor een stoplicht zou met de voet op de rem een kromme remschijf kunnen opleveren. Bij gemiddeld gebruik en onder normale gebruiksomstandigheden is dit echter géén probleem.

Het is niet duidelijk welk type Toyota en het soort automaat het betreft maar als dit volgens de fabrikant een voorschrift is lijkt het me ook relevant. Waarom dit een probleem zou kunnen zijn zou misschien nog met het type automaat te verklaren kunnen zijn. Wellicht kan ik met deze aanvullende info daar nog dieper op ingaan.