Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto lekt olie na APK & Klein onderhoud

Vraag gesteld door boyketenbroeke op 20 maart 2018

Ik heb afgelopen vrijdag mijn auto voor APK & klein onderhoud naar kwikfit gebracht. Uiteindelijk waren de totale kosten 158 euro. Wat netjes is gezien ik voor mijn auto (renault modus 2005) al een fortuin heb uitgegeven aan onderhoudskosten de afgelopen jaren.

Nu rijd ik er vandaag voor het eerst mee naar mijn werk en zie ik rook rechts voor uit mijn auto komen (dit pas als de auto temperatuur op niveau is wat hij normaal hoort te zijn)

Ook stonk het in de auto nog al.Auto direct stil gezet en motorkap omhoog gedaan. Nu zie ik overal olie op het motorblok.
Het rare is dat kwikfit bij onderhoud aangaf dat er een paar druppels olie lagen. Iets wat ik niet heb gehad de afgelopen tijd.

Is dit de gevreesde koppakking of is dit misschien iets wat goedkoper en simpeler te verhelpen is?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt de oorzaak van een mogelijke olielekkage.

Ik verdenk niet direct de koppakking. Ik denk dat de motor écht onderzocht moet worden waar deze lekkage vandaan komt. Ik kan me eerlijk gezegd niets anders voorstellen dan dat er bij het afvullen van de motorolie misschien iets mis is gegaan. Zo kort na de beurt en zónder klachten daarvoor is op een zo kort mogelijk termijn teruggaan het beste advies.

Check wel voor de zekerheid het oliepeil. Het zou zélfs nog kunnen dat er te veel olie in gegaan is. Misschien zit de olievuldop er niet goed op of ontbreekt de peilstok. Maar het is té toevallig zo kort na de beurt.