Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reservewiel auto bij trekken caravan

Vraag gesteld door Yan Chuk op 21 maart 2017

Ik gebruik nu een 'volwaardig' reservewiel en trek een caravan. Ik wil de Mazda CX-5 kopen maar heb dan niet voldoende ruimte voor een 'volwaardig' wiel en ben dus aangewezen op een 'thuiskomer'. Het advies is dan 'zo snel mogelijk een nieuwe band'. Stel ik moet dan nog 500 km rijden. Is dat veel te veel?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt in hoeverre een noodreservewiel oftewel thuiskomer inzetbaar is in combinatie met een caravan.

Noodwiel

Het is niet verboden om met een gemonteerde thuiskomer en aangekoppelde caravan te rijden, maar het is allesbehalve ideaal. Het begrip 'thuiskomer' moeten we 500 km van huis dus niet te letterlijk nemen. Door de kleinere diameter en breedte van de band moet u rekening houden met verminderde prestaties, lees grip.

Dat maakt een thuiskomer alleen geschikt waarvoor het noodwiel is ontworpen: een korte afstand kunnen overbruggen naar een plek waar de lekke band kan worden gerepareerd of vervangen. 'Korte afstand' moeten we lezen als de rit naar de dichtstbijzijnde garage.

Niet op de achteras

Rijden met caravan met een thuiskomer op de achteras van de auto moeten we overigens afraden, omdat de stabiliteit van de combinatie anders in het geding komt. Gaat een achterband lek, adviseren wij een voorwiel naar achteren te plaatsen en het noodwiel op de vooras, ook bij een voorwielaangedreven auto.

Wilt u veel langere afstanden kunnen overbruggen na een lekke band en de reis gewoon voortzetten, dan is een volwaardig reservewiel de enige veilige oplossing.