Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik Volvo C30 uit 2008

Vraag gesteld door Andre13 op 28 oktober 2016

Heb in January dit jaar deze auto gekocht met 82500km Na ongeveer 5000km moest ik bij de garage zijn waarop verkoper aangaf even de oliestand te willen controleren aangezien je dat volgens hem zeer regelmatig moet doen. Er bleek toen 1 liter olie bij te moeten, ik schrok daarvan maar volgens verkoper was dit zeer normaal. Vroeger gaf hij aan was olie stuk dikker dan tegenwoordig, er zit nu 5w30 in en die is een stuk dunner gaf hij aan. Ik heb toen afgesproken enkele malen terug te komen om te peilen, had 6 mnd. BOVAG garantie. Na ongeveer iedere 1700km moet er ongeveer 0,3 liter bij tot nu toe soms iets meer dat maakt dus ongeveer 1liter op 4500 km. Bij navraag bij enkele garages en bij Volvo dealers krijg je enigszins verschillende antwoorden. De een vind dit behoorlijk veel de ander geeft aan dat dit kan. Bij de aankoop garage zeggen ze dat dit tot zover normaal is en geen reden tot reparatie bv. Of ongerustheid. Ze Gaven ook aan dat als je teveel olie verbruik hebt je dit ook aan de uitlaat ziet bij het wegrijden dan zwarte uitlaatgassen bv. Daarnaast zou je ook andere problemen met de auto moeten hebben, die zijn er echter niet de auto rijd verder prima en geen vreemde geluiden bv. Of andere problemen.
Kunnen jullie uitsluitsel geven of dit normaal is of reden tot zorgen. Zoals gezegd heeft de garage keurig alle km standen geregistreerd en wat aan olie moest bijgevuld om zo ook een overzicht van eventueel te hoog verbruik te kunnen constateren.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het olieverbruik van uw Volvo C30.

Een verbruik van 1 liter op 4.500-5.000 km is redelijk veel maar zeker niet buitensporig. In ieder geval niet zodanig dat er sprake is van een gebrek. Olieverbruik blijft wel altijd een lastig verhaal. Autofabrikanten hanteren verbruiksspecificaties die voor hun ruimschoots aan de goede kant van de streep zitten. In veel gevallen wordt maximaal 1 liter op 2.500 km zo'n beetje als grens beschouwd. Dus wat voor je gevoel best veel is wordt door de fabrikant heel makkelijk afgedaan als ruimschoots acceptabel. Volvo schrijft in het instructieboekje immers ook voor iedere 2.500 km de olie te peilen.

Ik kan me uw gepaste ongerustheid best voorstellen. Misschien ook op basis van uw autoverleden waarbij olieverbruik nooit noemenswaardig aan de orde is geweest. Echter méér dan de kilometerstanden en de hoeveelheid bijgevulde olie registreren kunt u niet. U zou wel aan uw garage kunnen vragen bij welk verbruik er in hun ogen sprake is van te veel. Wat betreft de Bovag garantie wordt méér dan 1 liter op 1.000 km beschouwd als een gebrek. En Volvo zal bij een dergelijk verbruik van een 8 jaar oude auto slechts de schouders ophalen. Wanneer het verbruik nagenoeg stabiel blijft zit er niets anders op dit als een eigenschap te accepteren.

Overigens kan de gekozen oliesoort enigszins van invloed zijn maar zeker niet doorslaggevend voor het verbruik. Het huidige wagenpark rijdt veelvuldig op 5W30 olie en echt niet allemaal met dit olieverbruik. En blauwe rook uit de uitlaat is pas aan de orde wanneer het verbruik ruim meer is dan 1 liter op 1.000 kilometer. Zoals gezegd begrijp ik best de wisselende reacties van ''best veel'' tot ''normaal''. Maar technisch gezien is er geen reden tot ingrijpen en kunt u wat verbruik betreft slechts vinger aan de pols houden. En uiteindelijk hoeft dit verbruik totaal geen negatief voorteken te zijn voor de duurzaamheid en betrouwbaarheid van uw Volvo.