Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Foutmeldingen in OBD

Vraag gesteld door PetervandenBoogert op 13 februari 2018

Goede middag,

In de OBD van mijn Audi A3, 2008 zijn twee foutmeldingen vastgelegd: P0420 - Katalysator Systeem efficiency onder minimum waarde en P068A - ECM/PCM Vermogensrelais niet-geënergizeerde prestatie. Wat moet ik mij hierbij voorstellen, en wat kan hieraan worden gedaan door de garage? Wat zijn dan indicatief de kosten?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de oorzaak van de twee foutmeldingen.

Ik weet niet of de auto ook storingen meldt via het motorstoringslampje in het dashboard. Het zou kunnen dat deze meldingen ooit zijn vastgelegd als incident naar niet als een permanente storing.

De eerste storing wijst in de meeste gevallen naar de katalysator maar kan ook te maken hebben met een defect aan één van de lambdasensoren. De tweede storing kan afkomstig zijn van het hoofdrelais van de motorregeling. Maar deze storing wordt soms óók gerelateerd aan slechte contacten van de bedrading, stekkers of zekeringkast. Er is dus voor beide storingen meerdere opties mogelijk en is nader onderzoek noodzakelijk om tot de juiste diagnose te komen. Wanneer het instrumentenpaneel echter géén storing meldt, zijn dit misschien incidenten vanuit het verleden en is nader onderzoek misschien helemaal niet relevant.