Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Slecht stationair lopen na vervanging EGR klep en koeling

Vraag gesteld door jef1a op 3 juli 2018

Ik heb een skoda octavia 2 diesel 1.6TDI 2012 en kreeg diverse motorstoringen als gevolg van een EGR klep die vervangen moest worden. Mijn auto liep voor dit tijd prima. De EGR klep en koeling is vervangen en de storingen verdwenen. Sindsdien loopt mijn auto vooral bij de koude start slecht stationair. Als de auto warm is heb ik stationair minder last. Vandaag viel het me op dat hij stationair een tijd 1000 toeren draaide i.p.v. 800. Daarnaast is 2 keer het controlemapje uitlaatgascontrolesysteem gaan branden, maar na reset verdwenen. Nu heb ik gelezen dat naast de vervanging van de EGR klep en koeling ook het inlaatsysteem gereinigd diende te worden, klopt dit?

Mijn vraag is wat is er aan de hand?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de oorzaak voor het slecht lopen van uw Skoda Octavia.

Ik weet niet of uw auto ook een sjoemel software update heeft ondergaan waaruit een EGR storing ook nog weleens wil ontstaan. In ieder geval kan de koolafzetting óók aanwezig zijn in het inlaatgedeelte. Eigenlijk dient dus het gehele inlaatcircuit op vervuiling gecontroleerd te worden en indien nodig ook gereinigd.

Het slecht lopen én gemelde mototorstoringen duidt wat mij betreft duidelijk op een probleem. De symptomen komen ook overeen met EGR vervuiling en misschien dat de schoonmaakaktie niet volledig is geweest. In ieder geval is het oorspronkelijke gebrek op basis van de uitgevoerde ingreep nog niet volledig opgelost en reden genoeg de dealer hier nogmaals naar te laten kijken.