Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Na reparatie distributieriem incl. cilinderkoprevisie gaat ABS computer 'toevallig' defect. Bestaat er een verband?

Vraag gesteld door Aad Picasso op 24 september 2015

Van mijn Citroen Grand C4 Picasso (2004, 134.000 km) brak onlangs de distributieriem voortijdig; met grote gevolgschade aan cilinderkop. De auto is gekocht en altijd volgens onderhoudsschema in onderhoud geweest bij Citroen dealer Motorhuis. Deze heeft haar ook gerepareerd incl. nieuwe waterpomp en gereviseerde cilinderkop. Kosten €4046; na coulance €2709. (NB: preventief vervangen van riem en waterpomp bij 150.000 km zou mij 'slechts '€900 gekost hebben).

De dag nadat ik de auto terugkreeg gingen bij starten alle mogelijke controlelampjes branden (ABS/ESP, airbag/gordels, emissie, (parkeer)remmen) en kon de elektronische handrem niet ontgrendeld worden. De garage heeft de auto 'uitgelezen' en vervolgens in de garage verder onderzocht.
Volgens hen is de ABS-computer defect. Vervanging kost €800.

Ik vind het erg 'toevallig' dat dit defect zich meteen na de grote distributieriem/cilinder-reparatie voordoet. Volgens de garage is dat inderdaad 'toevallige' pech en heeft het niets met die voorgaande reparatie te maken. Ik betwijfel dat.

Mijn vraag is: zou er enig oorzakelijk verband kunnen zijn tussen de distributieriem/cilinderkop-reparatie en de nu defecte ABS-computer?
Zo ja, welk?
Kan ik de dealer daarvoor aansprakelijk stellen; en sommeren de auto kosteloos te repareren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of er enig verband is tussen de cilinderkoprevisie en de defecte ABS-computer.

Dit defect zo kort na de motorische herstelwerkzaamheden wekt inderdaad het vermoeden dat er een verband zou kunnen zijn. Je zou daar verschillende mogelijke oorzaken voor kunnen bedenken. Het probleem is echter dat het aan u is dit verband aan te tonen. U zou daar een onafhankelijke expert voor moeten inschakelen en bijvoorbeeld met de garage afspreken dat zijn uitspraak bindend is en de kosten op basis van ongelijkheid. De kans is echter heel groot dat er geen hard bewijs is dat de garage hiervoor aansprakelijk is.

Ik ben van mening dat het vroegtijdig breken van de distributieriem weliswaar gecompenseerd is maar wat mij betreft niet in de juiste verhouding. Het is duidelijk dat de garage compenseert omdat dit met het oog op de vastgestelde vervangingstermijn niet had mogen gebeuren. Eigenlijk zou u in zo'n geval alle kosten gecompenseerd moeten krijgen, met aftrek van het vervangen van de distributie en toebehoren wanneer de gebruikelijk vervangingstermijn zich zou hebben aangediend. Met dus een aftrek zoals u ook zelf aangeeft van 900 euro.

Ik zou u willen aanbevelen om met terugwerkende kracht de coulance afhandeling bij de dealer nog eens onder de aandacht te brengen. U zou dat formeel het beste per brief kunnen doen met ook als voorstel de kosten van de computer te delen. Wat betreft de cilinderkop coulance zou u redelijkerwijs nog aanspraak moeten kunnen maken op nog een compensatie van 400 euro. Met de helft als bijdrage van de garage voor het vervangen van de computer zou dit dan voor u met gesloten beurs kunnen plaatsvinden.

Zoals al eerder gemeld, moet u duidelijk over een hard bewijs beschikken om de garage aansprakelijk te stellen. Ik denk echter dat u mogelijk met het hierboven genoemde voorstel meer weet te bereiken.