Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Meeneemprijs en vervangingswaarde bij total-loss: wat is het verschil?

Vraag gesteld door tjawatzalikzeggen op 14 december 2016

Wat is het verschil in de meeneemprijs van wie en de verv.waarde bij totaal verlies?

bij de koerslijst berekening praten jullie over bv de meeneemprijs en de vervangingswaarde bij total loss. Mijn vragen zijn: de meeneemprijs van wie en wat is de motivatie achter de meerwaarde van de vervangingswaarde bij total loss?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Meeneemprijs

In autoadvertenties op internet komt nogal eens de term ‘meeneemprijs’ voor. Dit is een geadverteerde minimumprijs, zonder garantie en zonder afleveringscontrole of onderhoudsbeurt. Vaak kan los garantie en een onderhoudsbeurt worden bijgekocht.

Dagwaarde (Vervangingswaarde)

Als een auto door schade total loss raakt of door diefstal verloren gaat wordt vaak gesproken over de ‘dagwaarde’. Vaak wordt die uitgelegd als de inkooprichtprijs, maar dat is in het nadeel van de verzekerde! Wij spreken daarom liever over de vervangingswaarde; de richtprijs waarvoor een consument bij een autobedrijf een gelijkwaardige auto kan terugkopen.

Reacties

R. Laurijs

Auteur - 2 januari 2024

Mijn auto 1-TDP-51 peugeot 208 is op 31-01-2024 10 jaar oud. km 96.000
Ben nog allrisk verzekerd, levert dit wel genoeg op bij b.v. diefstal of total loss

Erik Jan

ANWB Expert - 8 janauri 2024

Uw Peugeot 208 met 96.000 km wordt eind deze maand 10 jaar oud. U vraagt of het nog verstandig is om de auto all-risk oftewel volledig casco te blijven verzekeren. Dat is erg afhankelijk van de persoonlijke situatie.

Het eerste uitgangspunt is de besparing die een ander verzekeringsvorm kan opleveren tegen het financieel risico dat u daarmee loopt. Het verschil in premie tussen all-risk en WA gedeeltelijk casco kan sterk variëren aan de hand van het aantal schadevrije jaren. Misschien valt het verschil in premie erg mee. De vervangingswaarde van uw auto schat ik op circa € 6500,-.

Als een totaal verlies door eigen schuld u een financieel probleem oplevert in de zin dat u niet uit eigen middelen een andere auto zou kunnen kopen, dan is het verstandig om de all-risk verzekering aan te houden.

Mocht u wel voldoende middelen hebben om in geval van een schuldschade een andere auto te kopen (of de kosten voor herstel kunnen dragen) dan is het verantwoord om op de premie te besparen.

Het all-risk gedeelte dekt schade die door eigen toedoen of schuld wordt veroorzaakt.