Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

loadindex bij bandentest

Vraag gesteld door mrvanderploeg op 30 mei 2017

Omdat mijn auto nieuwe banden nodig heeft heb ik naar de zomerbandentest 2013 gekeken. Dit is mijn bandenmaat. Het valt mij op dat er wisselend banden worden gebruikt met loadindex 84 of 88. Als ik op internet ga zoeken wordt het mij niet helemaal duidelijk, wat naast het draagvermogen, de andere verschillen zijn. Sommige zeggen dat de wang sterker is en dat dit bij scherpe bochten voordeel heeft omdat de band stabieler onder de auto ligt. Ook is de band beter beschermd tegen stoepranden. Maar dan heeft dit toch ook invloed op de testen? Waarom worden geen gelijke banden gebruikt? Het lijkt mij dat dit een vertekend beeld kan geven. Is het voor mijn Renault Clio estate wijs om banden te kopen met een hogere loadindex? Het enige nadeel wat ik kan vinden is dat ze iets minder comfortabel zijn maar dat je dat niet schijnt te merken.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de loadindex bij onze bandentest.

In die betreffende test (dus ten tijde van die test) waren sommige banden alleen als ofwel 84 ofwel 88 leverbaar. Dit had te maken met het bandenlabel waarbij zogenaamde XL banden (extra load) een betere score kunnen krijgen.

Sinds 2015 testen we altijd dezelfde loadindex, banden die niet in de te testen loadindex leverbaar zijn kunnen dan niet mee doen.

Advies is de voorgeschreven loadindex aan te houden. Kleine wijzigingen (bv 84 of 88) zal je echter in de praktijk niet merken.