Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is 15000 euro voor skoda octavia combi 1.2 tsi uit 2011 een goede prijs?

Vraag gesteld door Werner1 op 13 mei 2015

1. Is de prijs goed?
Met de skoda daler hebben we voor een skoda octavia combi 1.2 tsi elegance uit 2011 een prijs besproken van 15000 euro. 96000 km gereden.
Dit is inclusief navigatie ( geen update), stuur met bediening, trekhaak, dakdragers, sunset ramen, parkeersensoren achter.
Verder incl 6 mnd dealer garantie.
We zien bij andere merkdealer uit hetzelfde jaar een skoda staan, zelfde type met 105000 gereden, verder ongeveer zelfde opties afgezien van trekhaak en dakdragers voor 1500 euro minder. De trekhaak en dakdragers hadden we in onderhandeling erbij bedongen.
Nb volgens de drw site staat de auto al sinds sept bij de garage.
2. Via de verkoopsite van anwb wordt een prijs berekend van 8200 euro, terwijl via de anwb site mbt aankoop van occasion ondermeer de prijs van 14950 wordt genoemd, bij aankoop bij dealer. Hoe kan dit verschil zo groot zijn?
3. Bij de testrit ging na enige tijd lampje van asr oid branden(plaatje van slingerende auto) mbt stabiliteit oid, en een ander lampje mbt uitlaatgassen wat duidde op: ga naar garage. De auto trilde en trok nauwelijks op. Bij de garage uitgelezen: verklaring was nieuwe bougie kabel. Die hebben ze er direct in gezet en daarna reed hij prima.
Zijn er bekende problemen bij deze auto, ofwel technisch, ofwel in electronisch systeem?
4. Hoe zit het als na aankoop blijkt dat bv remschijven nog net door APK komen maar wel spoedig vervangen dienen te worden, wat ze zouden hebben moeten weten. Kun je kosten dan terugvragen?

Alvast dank!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De vraagprijs van 15.000 euro inclusief 6 maanden Bovag garantie en de erbij bedongen trekhaak en dakdragers lijkt mij alleszins redelijk. Eigenlijk overeenkomstig de ANWB/Bovag Koerslijst. Het verschil met de andere dealer is niet buitensporig en wordt deels weer ingelopen door de trekhaak en dakdragers. Overigens zijn de prijsindicaties op de ANWB Verkoopservice gericht op handelsprijzen, dus inkoop door de autohandel wanneer je van je auto af wilt. Dit bedrag is niet representatief wanneer u bij een dealer mét Bovag garantie een auto gaat aanschaffen.
Jammer dat u tijdens de proefrit al vervelende gebreken heeft opgemerkt. Het is in ieder geval aan te raden om, vóór u verder gaat met de koop, vast te stellen dat dit inmiddels verholpen is. Bij aflevering is het uitgangspunt dat wat slijtage en onderhoud betreft de auto tot de volgende onderhoudsbeurt niet tussentijds terug zou moeten voor onderhoudswerkzaamheden. Wat de remschijven betreft moet de staat en conditie voldoende zijn om de volgende beurt er mee te kunnen halen. We gaan dan altijd uit van tenminste 10.000 kilometer. En natuurlijk geldt dat óók wat de remschijven betreft alles vóór het tekenen van het koopcontract onderhandelbaar is.
In de ANWB Occasiontest leest u ongetwijfeld nog nuttige aanvullende informatie. Ook de bevindingen van de Wegenwacht;***

Reactie van Werner1:

Dank voor het snelle en uitgebreide antwoord!