Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

dispuut over steenslag schade

Vraag gesteld door tkos op 13 juni 2016

LS,
Mijn auto heeft een week bij een garagebedrijf gestaan. Bij het ophalen bleek dat de auto erg veel lakschade heeft aan de motorkap en bumper, wat er als steenslag schade uitziet. Ik heb de auto zonder lakschade bij de garage afgeleverd, dat kan ik met foto's aantonen. De garage stelt dat ze de auto alleen hebben gewassen met een tuinslang en shampoo, en dat de steenslag schade al aanwezig was. De garage stelt dat ze er ook niet mee hebben gereden.
Het dispuut gaat erover dat mijn stelling is dat ik de auto onbeschadigd heb achtergelaten, en dat ik de auto vol met steenslag het teruggekregen. Ik heb de auto zelf voordat deze naar de garage ging ook gewassen en in de wax gezet, en daar is mij ook geen schade opgevallen. De auto heb ik 2 maanden, dus verdere historie ken ik niet.
Mijn vragen :
-Welke andere middelen, behalve foto's, zijn er aanwezig op het gebied van lak onderzoek om te achterhalen of het om recente steenslag schade gaat, of dat het er al langer heeft gezeten ?
-Ik heb de km stand niet genoteerd bij het wegbrengen, is het mogelijk om de ECU uit te lezen om te bepalen hoeveel km er afgelopen week mee is gereden ?

Bedankt voor uw advies en suggesties.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of het mogelijk is om de ritten van de afgelopen periode uit te lezen en of vastgesteld kan worden of steenslagschade recent is .

De historie van gereden ritten wordt niet opgeslagen in de ECU en kan dus ook niet worden uitgelezen.

Om te beoordelen of het recente lakschade betreft zou elk plekje met een vergrootglas of microscoop bekeken moeten worden en beoordeeld op eventuele roestinwerking of vuil insluiting. Sluitend bewijs is dit niet, alleen als er roestinwerking geconstateerd wordt die onder de lak kruipt kan je stellen dat de lakschade al wat langer aanwezig is.

Auto's zijn tegenwoordig behandeld tegen roest waardoor lakbeschadigingen niet meer gelijk gaan roesten. Als er geen roest geconstateerd wordt toont dit dus nog niet aan dat het recente schade is.

Kortom, aantonen dat de schade recent is zal moeilijker zijn dan aantonen dat de schade al wat ouder is.