Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat gebeurt er precies met de update van de sjoemelsoftware van mijn Seat?

Vraag gesteld door BenBeran op 24 oktober 2016

Ik wil wel precies weten wat er gebeurt met de update van de sjoemelsoftware van mijn Seat. Wordt alleen de speciale testmodus uitgeschakeld? Wordt er iets aangepast aan het motormanagement in 'normale' bedrijfssituatie? Volgens mij voldoet de auto nu en na de update bij lange na niet aan de (toch al zachte) milieueisen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw vraag is in behandeling. Een antwoord volgt zo spoedig mogelijk.***

Reactie van Jos van der Drift:

U vraagt wat er precies in de sjoemelsoftware plaatsvindt bij een update.

Dat de testmodus wordt verwijderd lijkt mij onvermijdelijk. Of er ook ingrepen worden gedaan in de praktijkmodus weet ik eerlijk gezegd niet. Je zou denken dat gevolgen voor brandstofverbruik of prestaties niet uit te sluiten zijn. Maar zoals eerder gemeld op een enkel geval na bij ons géén klachten.***

Reactie van Seatbezitter:

In reactie op de oproepactie van SEAT Nederland heb ik contact gelegd met de dealer over de prestaties en verbruik na de voorgestelde update van mijn auto. Zij verwezen daarvoor naar de ANWB, die een onderzoek zou hebben gedaan, waarbij er geen consequenties voor het motorvermogen en verbruik van de auto's zou zijn geconstateerd. SEAT gaf hiervoor zelf de link naar de ANWB pagina.
Daarop bleken echter negatieve reacties te staan van bezitters van auto's, die de update hadden laten uitvoeren. Toen ik SEAT hiermee confronteerde, hoorde ik niets meer.
Graag wil ik daarom het genoemde rapport van de ANWB, die onafhankelijk dient te zijn, inzien.
Ook hoor ik graag van de ANWB wat deze sjoemel-affaire doet met de marktwaarde van onze auto's?
Kunt u als ANWB niet het voortouw nemen en uw leden informeren over dergelijke zaken, zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken?

Als trouw lid wil ik graag met dit probleem door u geholpen worden. Kunnen de leden op u rekenen en op welke manier?***

Reactie van Jos van der Drift:

U vraag is in behandeling. Een antwoord volgt z.s.m.