Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Versnellingsbak

Vraag gesteld door Flippers op 18 oktober 2017

ben in bezit van Touran 2008 1.4TSI 140pk BMY nu 72000 km gereden.Wij gaan graag naar Spanje en Portugal met de caravan (van 1200 kg) op vakantie. Tank altijd 98,schakelen en rijden gaat naar alle tevredenheid .Bij stationair draaien hoorde ik de laatste tijd een kabbelend geluid dat weg gaat als ik het koppelingspedaal in trap. Dit geluid is sterk varieert. Volgens mijn VW garage is dit een typisch Tourangeluid(??) en gewoon mee op vakantie gaan.Dus ben vertrokken en tijdens de reis hoorde als extra,nadat ik de motor afgezet had en de motorkap opende, een licht piepend geluid achter het dashboard rechts dat na 30 sec.stopte. Na 2 mnd en 6000 km zonder problemen weer thuis aangekomen.Geen oliegebruik geconstateerd. Bij second opinion bij Vag dealer was zijn oordeel: Het bekende charger-turbo euvel,de motor loopt niet mooi rond,veroorzaakt alleen bij stationair draaien trillingen die zich door de koppeling naar de versnellingsbak verplaatsen en daar het kabbelen veroorzaken .Gewoon doorrijden en genieten. Kan jij het vinden met dit laatste oordeel ??

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw VW Touran uit 2008 maakt een "kabbelend" geluid bij stationair draaien, als u de koppeling intrapt is het geluid weg.

U bent bij 2 Volkswagen dealers geweest en beide bevestigen dat dit een producteigenschap is en geen kwaad kan.

Op internet vind je meer meldingen waarbij er een geluid uit de versnellingsbak lijkt te komen dat weg is als de koppeling wordt ingetrapt of als het toerental iets wordt verhoogd.

Verklaring van de VAG dealer dat het geluid wordt veroorzaakt door het oneenparig draaien bij stationair toerental is aannemelijk zeker omdat uw eigen dealer dit ook bevestigt.