Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verschil tussen 16 en 17 inch

Vraag gesteld door Gerrit1949 op 4 december 2017

Op mijn golf sportsvan zit nu 17 inch velgen. Ik overweeg om er nu 16 inch velgen eronder te zetten. Is dit verstandig? Wat zijn de voor en nadelen van de 2 maten velgen?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U overweegt 16" velgen op uw Volkswagen Sportsvan te monteren. Er zitten nu 17" velgen onder en u vraagt of dit verstandig is.

Afrolomtrek
De Golf Sportsvan wordt geleverd op verschillende velg/band combinaties. De afrolomtrek van de band moet echter gelijk blijven. Als de omtrek van de velg dus groter wordt, wordt de band lager en zit er minder rubber tussen het wegdek en de velg. Dit zorgt voor een directe stuurreactie en minder comfort dus een sportief karakter.

Als u van 17" naar 16" velgen gaat moet er dus een hogere band op waardoor er meer rubber tussen wegdek en velg komt. Dit zorgt voor een indirectere stuurreactie en meer comfort.

Band/velg combinatie
Voor alle duidelijkheid, het gaat dus altijd om een band/velg combinatie met de juiste afrolomtrek. De velgen moeten uiteraard aan de specificaties voor de auto voldoen dus juiste steek, naafgat en ET waarde.