Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schadevrije jaren bij uitfaseren 2e auto

Vraag gesteld door ChristianVisser op 12 oktober 2016

Momenteel hebben wij twee auto's. Auto 1 is verzekerd op naam van persoon A met de meeste schadevrije jaren. Deze auto is inmiddels overbodig, en zal worden afgestoten. Auto 2 is verzekerd op naam van persoon B.

De vraag is nu of het financieel gezien zinvol is om de verzekering (en/of de tenaamstelling) van auto 2 over te zetten naar persoon A met de meeste schadevrije jaren. De verzekeringnemer (A) zou in dit geval namelijk niet de regelmatige bestuurder van de auto zijn, dat is persoon B.

Wanneer de verzekering niet wordt overgezet van B naar A, vervallen dan de schadevrije jaren van persoon A? Voor het geval deze op termijn wel weer een auto zou willen verzekeren?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt wat er met uw schadevrije jaren gebeurt als u uw autoverzekering beëindigt.

Bij beëindiging van een autoverzekering blijven de schadevrije jaren 1 jaar geldig. U kunt uw verzekering ook opschorten (schorsen).

Het grote voordeel van opschorten is dat opgebouwde schadevrije jaren drie jaar geldig blijven. Als je je verzekering opzegt dan is dat maar 1 jaar. Het aantal schadevrije jaren bepaalt de korting op je premie. Als je je schadevrije jaren kunt behouden kan je dat dus een flinke besparing opleveren.

Schadevrije jaren zijn niet overdraagbaar en een verzekering gaat er vanuit dat de eigenaar tevens de verzekerde en de regelmatige bestuurder is. Als dit niet zo is zult u dit moeten melden bij uw verzekering wat mogelijk consequenties heeft voor de premie.