Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Liggen op achterbank

Vraag gesteld door Miranda en Marian op 6 september 2017

Een vriendin van ons heeft een chronische ziekte waarbij haar klachten houdingsafhankelijk zijn. Kort gezegd heb ik veel minder last van mijn klachten wanneer ik plat lig, dan wanneer ik overeind zit.
In de auto betekent dat dat het soms fijn is om op de achterbank te liggen in plaats van op de bijrijdersstoel te zitten. Zij heeft daarover twee vragen:
- Zijn er aanpassingen mogelijk waardoor ik op de achterbank kan liggen én op een veilige manier een autogordel kan dragen?
- Is dit toegestaan?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het dragen van een autogordel, liggend op de achterbank.

Formeel is de optimale werking van een auto gordel o.a. op basis van de juiste zithouding en niet geschikt liggend te gebruiken. Er zijn wel aanpassingen om mensen liggend te vervoeren maar dat moet u zien in combinatie met een rolstoel, met name bij taxi vervoer.

Er is dus géén veilige oplossing of aanpassing mogelijk maar misschien is het wel mogelijk een gordel ontheffing aan te vragen. Dat kan via het CBR. De beoordeling is zeer kritisch maar misschien is er medisch gezien een gegronde reden om hiervoor in aanmerking te komen.