Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel mag koelvloeistofpeil dalen

Vraag gesteld door Maastrichter op 18 april 2017

Bij mijn Land Rover, bouwjaar 2015, 2.0 Diesel, is tijdens de 2 onderhoudsbeurten in totaal 1 liter koelvloeistof bijgevuld. Bij 23000 km 0.5 lt en bij 53000 km 05. lt. Nu is het mij bekend dat er bij nw auto´s wel lucht in het systeem kan zitten waardoor het niveau daalt. Maar nu er voor de tweede maal is bijgevuld vraag ik mij af of er mogelijk iets aan de hand is. Overigens stelt de garagist dat dit ´normaal´ is, omdat er koelvloeistof als ´stoom´ bij de aansluitingen/koppelingen kan ontsnappen. Dit zou het niveauverlies kunnen veroorzaken.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat een redelijk verlies aan koelvloeistof zou mogen zijn.

Ik begrijp dat op ruim 50.000 km er sprake is van een verlies van ongeveer 1 liter. Wat mij betreft is dat niet verontrustend. Een gering natuurlijk verlies is er altijd wel en onderhoudsbeurten liggen tegenwoordig ook wel ver uit elkaar. Het is in ieder geval goed dat het gesignaleerd is en dat het ook uw aandacht heeft.

Gezien de leeftijd van de auto en de wellicht nog lopende fabrieksgarantie is het ook goed dat dit geringe verlies aan koelvloeistof in de onderhoudshistorie wordt opgenomen. Mocht er in een later stadium tóch meer aan de hand zijn in relatie tot dit verlies, kunt u daar wellicht met terugwerkende kracht nog op terugkomen.

Ik denk dat u in dit stadium hooguit ''vinger aan de pols'' kunt houden en zie ik in dit verlies niet direkt een gebrek als reden. Wellicht heeft de dealer ook een poging gedaan een uitwendige lekkage te traceren maar verwacht ik niet dat daar sprake van is. Zoals gezegd is het goed dat het gepaste aandacht heeft maar wat mij betreft geen reden om aan een gebrek te denken.