Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

EA189 zijn er al ervaringen van updates VW POLO 1.2 TDI

Vraag gesteld door hvdJ op 8 mei 2017

Bezit VW Polo 2010 1.2 TDI. Software moet nog geupdate worden. Liever wacht ik hiermee. Ik ben benieuwd of er al ervaringen zijn na een update. Zijn die er? en welke zijn dat? 2) half jaar geleden onderhoud laten doen bij VW dealer en VW dealer gaf aan GEEN onderhoud te mogen doen als ik geen update deed. Dit heb ik geweigerd. Is dit bekend bij jullie?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of er ervaringen zijn omtrent de sjoemel software updates bij de VW Polo 1.2 TDI.

Op dit platform zijn meerdere klachten geuit over technische gevolgen na de update. In veel gemelde gevallen bleek kort na de update dat er een EGR storings probleem ontstond met vervanging als noodzakelijke ingreep. Ook bij de Seat en Skoda varianten met dit motortype kwamen dergelijke meldingen binnen. Bij de overige sjoemel diesel varianten óók maar in verhouding minder dan bij dit motortype.

In enkele gevallen hebben eigenaren ook de indruk dat de prestaties wat minder zijn en de motor wat onregelmatiger draait. Ik wil benadrukken dat wij geen onderzoek hebben gedaan of er een duidelijk verband is met de update, maar de signalen nemen we zeker serieus en is hierover ook contact geweest met de importeur.

Overigens kost een EGR ingreep al gauw richting de 900 euro. Berijders die na de update deze klacht melden bij de importeur krijgen nog weleens een redelijk coulance aanbod. Maar begrijpelijk dat u voorlopig nog pas op de plaats maakt. U zou voor vanavond de uitzending van Tros Radar (8-5-2017) kunnen afwachten waar volgens de aankondiging dit onderwerp aan bod komt. Ook wij zijn benieuwd naar wat dit los maakt en hoe de reactie zal zijn van de importeur. Overigens is de update niet verplicht en horen wij nu voor het eerst dat uw dealer onderhoudswerkzaamheden heeft geweigerd zonder uw goedkeuring voor een update.