Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke kleine/goedkope auto is geschikt voor in de bergen?

Vraag gesteld door Ndeboer1971 op 7 maart 2017

Als we op vakantie gaan naar Oostenrijk merken we vaak dat onze auto langzaam de berg op komt, tot grote ergernis van de medeweggebruikers.
Bij een volgende auto zouden we er graag rekening mee houden. Welke merken van het goedkopere segment zouden geschikt zijn?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw auto komt zo traag de berg op, dat medeweggebruikers zich eraan ergeren. Om welke auto gaat het, en rijdt u daarmee solo of met aanhanger/caravan?

Zonder aanhangwagen zou elke gangbare auto, ook de kleinste en lichtst gemotoriseerde, bergopwaarts vlot met het verkeer mee moeten kunnen. Dat geldt ook voor alle nieuwe kleine auto's op de markt.

Als dat problemen geeft en de auto vrij is van mankementen, kan ik het advies geven om het toerenbereik van de motor beter te benutten. Dat wil zeggen: reageert de motor niet goed op het gaspedaal, dan moet u terugschakelen zodat de motor meer toeren draait en dus meer vermogen levert. Vermogen hebben we in de bergen hard nodig, in tegenstelling tot een normale rit op de vlakke weg. Het is dus normaal dat daar een ander schakelgedrag en andere toerentallen bij horen dan u normaal gewend bent.

Op snelwegen kunnen ook hellingen voorkomen. De snelheid ligt daar hoger dus komt het nog meer aan op het motorvermogen. In die situatie kan de snelheid, ook bij het juiste toerental, terugzakken. Mocht u daar in de problemen komen kunt u altijd uitwijken naar de kruipstrook. Het vrachtverkeer is altijd nog langzamer dan de gemiddelde stadsauto van deze tijd.