Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

vraag nav. advies garage omtrent vervanging van een torsie elastische koppeling

Vraag gesteld door Henk.O op 15 juli 2017

Waarom adviseert de VW dealer voor een VW T5 om de "torsie elastische koppeling van dynamo en aircopomp, bij ca. 180.000 km te vervangen? (Je kan ook wachten tot die kapot gaat?)
Wat is het risico om door te rijden? Dat de dynamo en de airco het niet doen? Ik neem aan dat van het uitvallen van de dynamo er een signaleringslampje gaat branden op het dashboard. Dan de hoogste tijd om te vervangen? Het is wat anders dan met een het vervangen van remblokken en schijven alsmede een distributieriem, toch?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt waarom de VW dealer bij 180.000 km adviseert om de torsie elastische koppeling van de dynamo en de aircopomp te vervangen.

Bij de Volkswagen T5 met de 5 cilinder 2.5 TDI motor wordt de dynamo en de aircopomp niet aangedreven door een multiriem maar via een asje en een torsie elastische koppeling rechtstreeks door de distributietandwielen.

Volkswagen schrijft deze onderhoudsinterval voor omdat deze aandrijving onderdeel uitmaakt van de distributie en bij problemen mogelijk schade aan de distributie kan veroorzaken.

Het advies is dan ook om het voorgeschreven onderhoud te laten uitvoeren ter voorkoming van mogelijke motorschade en om de auto bedrijfszeker te houden.