Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

vervangingstermijn autobanden

Vraag gesteld door jengel op 15 april 2016

Na mijn jaarlijkse onderhoudsbeurt en APK keuring kreeg ik het advies om (tenminste) 2 banden op termijn te vervangen, omdat het profiel van deze banden nog maar 2,8 resp. 3,5 mm was. De twee andere banden hadden nog een profiel van 4,5 mm, maar de productiedatum was van 2008. Mij werd medegedeeld dat banden na 7 á 8 jaar verouderd zijn en er scheurtjes kunnen ontstaan. Aangezien veiligheid bij mij hoog in het vaandel staat heb ik daarom 4 nieuwe banden besteld en laten monteren.
De productiedatum van deze nieuwe banden waren van 0115, 0815, 0815 en 2115. Dus deze nieuwe banden zijn dus al één jaar oud, voordat deze nu in april 2016 werden gemonteerd.
Is dit gebruikelijk en kan ik nu na montage nog 8 jaar veilig met deze banden rijden???
Graag uw advies!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de vervangingstermijn van banden.

De leeftijd van een band kán een indicatie zijn om tot vervanging over te gaan. Toch zou je een band individueel moeten beoordelen om definitief tot die conclusie te komen zoals ook bij de APK. De gebruiksomstandigheden kunnen ook een belangrijke factor zijn met betrekking tot het verouderingsproces. In ieder geval zal bij een leeftijd van 10 jaar een band door veroudering veel moeten inleveren op z'n specifieke eigenschappen en mag je dat wel als maximale leeftijdsgrens beschouwen. Tenzij door nadrukkelijke droogtescheuren de band al eerder naar het grove vuil wordt verwezen.

U heeft duidelijk voor zekerheid gekozen en dat lijkt me ook heel redelijk. Het is niet zo dat met de datering van de nieuwe banden het verouderingsproces al in gang is gezet. Bij de grote opslagmagazijnen van banden wordt heel veel aandacht besteed aan een gunstig bandenklimaat zoals een ozon vrije omgeving en gunstige luchtvochtigheid. U hoeft dus niet niet bang te zijn dat wat betreft de levensverwachting van deze banden, u door deze wat gedateerde productiedata benadeeld wordt.