Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mazda 2/automaat 2015. Bij het wegrijden in de eerste versnelling 'klappert' het bij het voorwiel rechts rechts. Versnellingsbak?

Vraag gesteld door Katwijker op 13 maart 2016

Bij het heel langzaam optrekken geen last van het geklapper. Er is andere olie ingegaan, verschillende monteurs hebben er naar gekeken. Advies gehad koppelingsplaat te vernieuwen maar dat zonder garantie.
Betreft een Mazda 2 automaat.
1400
bouwjaar 2005
kilometerstand 132224

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht over een klapperend bijgeluid bij het rechter voorwiel van uw Mazda 2 automaat.

Mijn eerste gedachten gaan uit naar de homokineet van de aandrijfas die natuurlijk ook soortgelijke bijgeluiden kan maken. Ik begrijp dat er verschillende monteurs het geluid hebben kunnen beoordelen maar géén concrete uitspraak durven doen. Ik weet niet of óók de dealer betrokken is geweest bij het stellen van een diagnose maar er moet toch een redelijk betrouwbare richting aan te geven zijn.

De automaat in kwestie beschikt inderdaad over een koppeling en daar zou feitelijk best iets mis mee kunnen zijn. Wanneer de aandrijflijn vanaf de bak al voldoende aandacht heeft gekregen en als oorzaak kan worden uitgesloten, lijkt het demonteren van de bak een logisch gevolg. Uiteindelijk zal van daaruit verder gezocht moeten worden en kán de koppeling best defect blijken.

Logisch dat de garage een slag om de arm houdt alvorens de versnellingsbak te demonteren. Er lijkt niets anders op te zitten.