Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kind van 2 voorin auto met ingeschakelde airbag

Vraag gesteld door Fenneke de Vries op 19 september 2017

Hallo,

Ik heb een mazda mx-5 uit 1998, een tweezitter waar de airbag niet van uitgeschakeld kan worden. Nu zou ik willen weten of ik mijn zoontje van 2 jaar en 3 maanden mee kan nemen in zijn autostoeltje op de bijrijdersstoel.

Ik las via: https://www.anwb.nl/experts/Auto/vraag/544e0e3d-dbc2-4403-9b1d-a3038ce96607/kinderzitje-voorin-de-auto

dat je in dat geval de voorstoel zo ver mogelijk naar achter moet zetten. Dat snap ik. Echter in de tweezitter is dat niet erg veel extra naar achteren.

Alvast bedankt voor jullie reactie!

Groet, Michiel.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw vraag gaat over de airbag in combinatie met ene autostoeltje.

U zoontje mag gezien z'n leeftijd gewoon mee op de bijrijdersstoel, uiteraard in het voor hem geschikte autostoeltje. Het advies is inderdaad de bijrijdersstoel zover mogelijk naar achter te plaatsen om de afstand met de airbag zo groot mogelijk te maken.

Dat gezien de constructie van de auto dat niet héél ver kan is geen bezwaar. Binnen de constructie van de auto is dat tóch ver genoeg om uw kind verantwoord te vervoeren.***

Reactie van Fenneke de Vries:

Beste Jos,

Dank voor je antwoord. Nog een dubbelcheck. Je geeft aan dat de afstand sowieso wel genoeg zal zijn. Is dat omdat de airbag mijn zoontje niet zal raken tijdens het uitgaan (maw er is bijv 80 cm ruimte en de airbag is maar 30 cm)? Of is dat omdat de kracht waarmee de airbag uitgaat sowieso wel verdragen kan worden door mijn zoontje? Of is er een andere reden?

Alvast bedankt voor de toelichting!***

Reactie van Jos van der Drift:

Het gaat er om dat je voor deze auto de meest veilige positie inneemt voor het vervoeren van een kind van deze leeftijd. Dat is dus zo ver mogelijk naar achteren.

De reden daarvan is dat de krachten die vrijkomen bij een airbag in werking, meer gericht is op volwassenen. De achterste stand moet dus het contact tussen kind en airbag zoveel mogelijk beperken.