Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

kan ik op mijn Citroen C3 banden 195/55/R16 vervangen door winterbanden 185/60/R15

Vraag gesteld door Henk de Leeuw op 4 november 2016

ik heb een nieuwe Citroen C3 gekocht en de oude ingeruild. de nieuwe bandenmaat is groter dan de oude. de afwijking is 2,9%. kan het?, mag het? verlies ik de garantie?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een set winterbanden met velgen liggen van uw vorige Citroën C3 en vraagt of deze te gebruiken zijn onder uw nieuwe C3. De velgen passen in ieder geval, dat is het eerste dat we moeten nagaan.
U had de afwijking in omtrek al uitgerekend, die is 2,9%. Het advies van fabrikanten en bandenbranche is een afwijking van maximaal 1,5% groter, en maximaal 2% kleiner dan het origineel. Wij zijn er een voorstander van om dat advies aan te houden.

Bij een grotere afwijking verandert de aanduiding van snelheid en kilometers navenant mee. Ook kan bij een grotere afwijking het weggedrag nadelig beïnvloed worden. De vraag is echter of u er met 2,9% iets van merkt. Het is in ieder geval niet verboden en heeft geen consequenties voor de garantie. De marge is vastgesteld omdat ergens een grens moet worden getrokken.

Het verschil in omtrek van de banden kan in de praktijk overigens anders zijn dan op basis van de rekensom. Twee banden met dezelfde maat van een ander fabricaat kunnen soms niet exact even groot zijn. Slijtage van banden geeft ook een afwijking. Dat betekent dat de afwijking in omtrek bij deze twee banden in de praktijk groter of kleiner kan zijn.***

Reactie van Henk de Leeuw:

hartelijk dank voor de informatie. ik ben voldoende ingelicht