Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik een second opinion krijgen, nu mijn verzekering mij lijkt te duperen bij brandschade terwijl ik Allrisk verzekerd ben?

Vraag gesteld door Platina ANWB lid op 20 februari 2015

Onze auto is in brand gevlogen. Wij reden op de snelweg; er was een tikkend geluid en we hebben de auto aan de kant gezet. Binnen enkele minuten stond hij volledig in brand; er was geen redden meer aan. Wij zijn allrisk verzekerd, dus gaan er vanuit dat we de dagwaarde ontvangen. Nu geeft Interpolis aan dat de brand zou zijn ontstaan door een motor defect. De dagwaarde van de auto op het moment dat hij in brand vloog zou dus vele malen lager zijn, dan enkele minuten voor hij in brand vloog. Wij zijn hier ontsteld over; daar zijn we niet allrisk voor verzekerd! We hebben nu 2 vragen:
- kan er tijdens een brand een gat in de motor komen, doordat er door de brand delen los zijn geschoten die een gat hebben geslagen; tijdens de brand was er namelijk ook een harde klap (die wij ook op film hebben staan). Het lijkt er namelijk op dat wij nu moeten bewijzen dat de motor nog niet kapot was, terwijl wij vinden dat zij moeten bewijzen dat de motor inderdaad de oorzaak is van de brand.
- en aan de andere kant; het is allemaal in enkele minuten gebeurd; in hoeverre kunnen we deze minuten dan in stukken hakken en zeggen dat wij 'pech' hebben en zoveel geld minder ontvangen. Wij zijn het er niet mee eens dat het bedrag van een kapotte motor in mindering wordt gebracht, maar vinden dat we de dagwaarde zouden moeten ontvangen.

De vraag is nu, kunt u ons helpen?
We hopen snel reactie te krijgen; de situatie is (naast alle schrik) heel erg vervelend.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Wat een nare toestand, eerst al stil komen te staan en dan ook nog een tegenvaller in de uitkering. Uiteraard kunt u een zogenaamde contra-expertise laten doen naar de oorzaak van de brand en de motorschade.

Wat is er volgens de expert precies gebeurd ?

De kans dat er door een brand een gaat in een motorlok komt is echter niet zo groot. Als ik uw verhaal lees dan lijkt het er op dat er iets mis is gegaan met de smering in de motor wat het tikken heeft veroorzaakt. Hierdoor is mogelijk een drijstang afgebroken die een gat in het motorblok geslagen heeft. Door dit gat komt olie naar buiten en als die olie op een heet deel komt (de uitlaat bijvoorbeeld) zou dit de oorzaak van de brand kunnen zijn.

Als er alleen een smeerprobleem zou zijn (eigen gebrek) waardoor de motor stuk gaat heeft u geen dekking op uw casco polis voor deze motorschade. Mogelijk is dat de reden dat u nu alleen de gevolgschade vergoed krijgt.