Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ervaringen met Nissan Quasqai 1.6 DIG-T

Vraag gesteld door Nissan Qashqai 1.6 DIG-T op 7 oktober 2015

ik overweeg een Nissan Quasqai 1.6 DIG-T 163 Tekna aan te schaffen die mijn caravan een TEC 460 TDF (max 1500 kg) moet gaan trekken. Mijn vraag is welke prestaties ik van deze auto mag verwachten bij een dergelijke caravan. Hierbij ook rekening houdende met het feit dat de zuidelijke landen worden aangedaan met soms flinke stijgingspercentages.

Daarnaast de vraag of het inderdaad juist is wat de dealer beweert dat een handgeschakelde wagen beter is om een caravan te trekken dan een auto met een automatische bak.

Alvast dank voor de reactie

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De Qashqai 1.6 DIG-T heeft een sterke motor. 120kW (163 pk) en 204 Nm aan koppel is genoeg om comfortabel met een 1500 kg zware caravan te rijden, ook in de bergen. Voor deze combinatie kom ik op een berekend hellingspercentage van 15%.
Waar u met deze combinatie wel op moet letten is de gewichtsverhouding tussen auto en caravan. Wij adviseren een verhouding van 75%: het gewicht van de beladen caravan zou niet meer moeten zijn dan dat van de beladen auto. Combinaties met een hogere massaverhouding dan 75% blijken in de praktijk veel moeilijker te beheersen.