Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

bandenspanning bij lage buitentemperatuur

Vraag gesteld door Geja op 6 december 2017

Bandenspanning daalt met dalen van de buitentemperatuur. Een band die bij 20 graden is opgepompt (in de werkplaats) is bij het vriespunt 0,2 bar lager in spanning. Dat is ongeveer 10% !!
Wat te doen bij controle?
- weer oppompen tot adviesspanning?
- zo laten ? (er vanuit gaan dat de bandentemperatuur en dus de spanning na een stukje snelweg hetzelfde zal zijn bij 20 graden als bij 0 graden?)
- maakt niet zoveel uit.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de bandenspanning en hoe rekening te houden met de buitentemperatuur.

Bandenfabrikant Michelin meldt het volgende over de manier van het controleren van de bandenspanning bij koud weer;


Banden oppompen in de winter

Bij het aanbrengen van uw bandenspanning met koude banden (bandtemperatuur zoals de buitenomgevingstemperatuur), zet ze dan volgens de aanbevelingen van de autofabrikant.

Brengt u uw bandenspanning aan in een warme garage of werkplaats, voeg dan 0,2 bar (3psi) toe aan de spanning die door de autofabrikant is aanbevolen. Zo zorgt u ervoor dat u de koude temperatuur compenseert en met de juiste bandenspanning rijdt.***

Reactie van Geja:

De reactie van Michelin is duidelijk.

Ik heb ook Continental / Pon dezelfde vraag voorgelegd. En wat schetst mijn verbazing: hier adviseert men: breng de banden ook in de winter in de werkplaats op de door de autofabrikant geadviseerde spanning.
Brengt U Uw banden op spanning in de buitenlucht pomp ze dan 0,2 bar lager op dan de spanning die door de autofabrikant wordt geadviseerd.

De redenatie is wellicht dat de banden na enkele kilometers in de winter qua werktemperatuur net zo warm worden als 's zomers.