Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afwijking kilometertelling en snelheidsmeting vanwege andere bandenmaat?

Vraag gesteld door Pedro4506 op 2 oktober 2017

Op de voorwielen van mijn auto zaten eerst banden met de maat 215/55 en die zijn vervangen door de maat 205/55. IK heb geinformeerd bij de garage hoe bij mijn auto (Ford C-Max) de snelheidsmeting en kilometertelling werkt, want als dat gebeurt via de omtrekmeting/omwentelingen van de voorwielen, dan scheelt dat bij elke omwenteling 3,453 cm. Ze konden mij dat niet vertellen en ook geen antwoord geven op de vraag of dit bij de electronica misschien anders in te stellen is, zodat de snelheid en afgelegde weg weer correct worden weergegeven. Kunnen jullie mij hierover bijpraten. B.v.d.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de afwijking in bandenmaat en de gevolgen hiervan.

De bandenmaat 205/55R16 is afgaande op de bandenmaat* 1,7% kleiner dan de banden die eerst op de auto zaten. Dat valt binnen de marge van 2% die wij adviseren.

De snelheidsmeter en de kilometerteller zullen bij gelijke snelheid en afstand 1,7 % meer aangeven dan voorheen het geval was.

*Het verschil in omtrek van de banden kan in de praktijk overigens anders zijn dan op basis van de rekensom. Twee banden met dezelfde maat van een ander fabricaat kunnen soms niet exact even groot zijn. Slijtage van banden geeft ook een afwijking. Dat betekent dat de afwijking in omtrek bij deze twee banden in de praktijk groter of kleiner kan zijn.