Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

licht bonkend geluid na remmen

Vraag gesteld door RonaldBuist op 10 september 2017

Ik heb een Dacia Sandero van 2013 met ruim 60.000 km op de teller. Als ik na een stuk rijden (>10 km) licht remmend tot bijna stilstand kom, is een licht bonkend geluid hoorbaar als de auto zonder remmen door rolt, ik vermoed dat de remblokken iets bewegen en dat het geen probleem is, maar zijn er andere ernstiger oorzaken?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de oorzaak van een licht bonkend geluid bij uw Dacia Sandero.

Het het zou inderdaad kunnen dat bij de rem los de remblokken licht aanlopen. U zou kunnen proberen wat het effect is wanneer u vervolgens héél licht bijremt. Misschien dat dan met een geringe remdruk het vervolgens weer weg is. Dat zou dan een bevestiging kunnen zijn dat het inderdaad bij de remblokken/remklauw gezocht moet worden,

Een oplossing zou kunnen zijn de remblokken te demonteren, schoonmaken en vervolgens weer monteren. Misschien dat één of meerdere remblokken door vervuiling wat blijven hangen in de remklauw en daardoor wat nadrukkelijker blijft aanlopen.

Op zich geen serieus verschijnsel mits de remmen maar niet té nadrukkelijk aanlopen. U kunt dat zelf vaststellen door na een wat langere rit vast te stellen of één wiel warmer aanvoelt dan de andere.