Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik wil een ford focus 1.0 ecoboost uit 2014 of 2015 kopen. Kan deze een caravan met een totaal gewicht van 1200 kilo trekken

Vraag gesteld door pukk op 6 september 2017

Ik heb nu een ford focus wagon 2.0 benzine uit 2006 rally edition en ik ben tevreden over de trekkracht (bij caravan van 1200 incl belading).
Echter deze heeft meer pk dan een ford focus wagon 1.0 ecoboost. Er wordt gezegd dat dit wel mogelijk is.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt zich af of een Ford Focus 1.0 Ecoboost uw caravan van totaal 1200 kg goed kan trekken.

Met uw huidige Focus, een tweeliter benzine, geeft u aan dat het goed gaat. De 1.0 Ecoboost is er met twee verschillende vermogens, 74 kW en 92 kW. De eerste valt af omdat de auto niet meer mag trekken dan 1000 kg. De 92 kW versie (125 pk) mag wel 1200 kg trekken.

Als ik uw huidige auto en een Ecoboost 92 kW als caravantrekker vergelijk, dan komen de verschillende karakters van de motoren tot uiting in de prestaties. Bij het wegrijden vanuit stilstand op hellingen is de Ecoboost in het voordeel ten opzichte van de 'oude' tweeliter. De trekkracht van de motor is al bij een laag toerental beschikbaar, precies wat we nodig hebben bij wegrijden. De 2.0 komt volgens de berekeningen op een helling van 12% nog goed weg. De 1.0 Ecoboost 92 kW komt volgens prognose uit op 14%, een prima score.

Op snelheid is de 2.0 in het voordeel, de Ecoboost doet het daar wat minder, omdat de motor simpelweg minder vermogen heeft en iets minder trekkracht bij het toerental tijdens rijden. Als u met de 2.0 'overhoudt', zou u met de 1.0 minder overhouden of misschien wat tekort komen. In dat geval kunt u altijd terugschakelen om lang rijden met volgas te voorkomen.

De driecilinder Ecoboost maakt graag toeren, dat zal het probleem niet zijn. Bij een stuk vals plat of een flinke tegenwind zult u door middel van toeren maken moeten benutten wat de motor kan. De auto kan het, de verschillen met uw huidige auto zijn niet heel groot. Ik kan alleen niet voorspellen hoe de auto ú straks in de praktijk gaat bevallen. Dat is namelijk ook aan persoonlijke smaak onderhevig, hoe hoog u de lat zelf legt.