Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Groot olieverbruik transporter 2011. Dealer wil nieuwe moter plaatsen. Kosten € 15000. Geen 100% garantie. Wat is redelijk?

Vraag gesteld door Rob van Ekerern op 17 oktober 2018

Dealer heeft 3 x de olie gewogen. 1ltr 500km

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Uw VW Transporter heeft een olieverbruik van 1L:500 km. Oplossing van het probleem is vervanging van de motor a € 15.000,- De dealer is niet voornemens al de kosten voor zijn rekening te nemen. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Alvorens uw vraag inhoudelijk te kunnen beantwoorden, verneem ik graag eerst de navolgende aanvullende informatie:

Heeft u de VW Transporter destijds nieuw of gebruikt gekocht?
Heeft u de VW Transporter bij deze dealer ook gekocht?
Heeft u de VW Transporter zakelijk of particulier aangeschaft?
Wat bedoelt u met geen 100% garantie? Welke garantie (VW, BOVAG of wettelijke)
wat is de kilometrage?
Betreft het hier een eigen gebrek van de motor?
Is de motorcode van uw VW Transporter toevallig: CFCA?.***

Reactie van Rob van Ekerern:

De transporter heb ik ,als particulier, 8-2017 gekocht bij de dealer met km 131000 inmiddels 149000. Motor is cfca 180 pk (bekend probleem). De dealer wil nu nieuwe motor en roetfilter plaatsen. Maar wil dat Ik mee ga betalen. Voor welk bedrag weet ik nog niet. Wat is redelijk? 50/50 of anders***

Reactie van Michiel Claesen:

Nu algemeen bekend is dat dit type motoren vaak klachten geven ter zake bovenmatig olieverbruik, maakt dat de motor ondeugdelijk is, waardoor de Volkswagen Transporter (T5) niet aan de redelijke verwachting voldoet op grond van de koopovereenkomst. Ofwel, er is sprake van non-conformiteit (artikel 7:17 BW).

Herstelkosten
Wanneer sprake is van non-conformiteit dient u de verkoper (dealer/garagist) in de gelegenheid te stellen het gebrek te herstellen. De kosten die hiermee gepaard gaan, komen voor rekening van de verkoper op grond van artikel 7:21 lid 2 BW.

Geschillencommissie
Indien de VW Transporter destijds aan u is geleverd inclusief BOVAG-garantie, dan kunt u eventuele geschillen ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.