Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

van rijbaan wisselen op driebaanssnelweg

Vraag gesteld door avris op 28 april 2018

Beste expert,

Een situatie die ik mij al tijdje afvroeg: Je rijdt op de meest linker baan op een driebaanssnelweg, de middenbaan is vrij en je wilt weer naar rechts terug naar de middenbaan. Op dat moment wil er iemand die op de rechterbaan rijdt ook naar de middenbaan. Wie heeft er voorrang?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U wilt weten wie er voorrang heeft indien u op een rijbaan rijdt met 3 rijstroken (waarbij u op de meest linker rijbaan rijdt) en de andere bestuurder op de meest rechter rijbaan rijdt. U wilt beide van rijbaan wisselen om op de middelste rijbaan uit te komen. U wilt weten wie er dan voorrang heeft.

Dit volgt uit artikel 54 RVV:

Bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren, zoals wegrijden, achteruitrijden, uit een uitrit de weg oprijden, van een weg een inrit oprijden, keren, van de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden, van de doorgaande rijbaan de uitrijstrook oprijden en van rijstrook wisselen, moeten het overige verkeer voor laten gaan.

In uw geval wisselen jullie beiden van rijstrook, dan biedt de wet geen uitsluitsel wie voorrang heeft.

Meer informatie over voorrang vindt u op onze website.***

Reactie van avris:

..dank je, ik was hier eigenlijk al 'bang' voor. Een enkele keer maak he zo een situatie mee; vreemd eigenlijk dat de wet hier niets over zegt. Ergens zou het logisch zijn dat terug naar rechts gaan voor zou moeten gaan, dat is de standaard baan.