Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

scheef afgesleten banden en apk-keuring

Vraag gesteld door Ruj op 9 maart 2016

Beste,

Mijn banden zijn scheef afgesleten waardoor er aan een kan van mijn band "maar" 1,3 mm profiel is. De rest van de band is wel goed. Is mijn band direct niet meer goed voor de apk? Hoeveel procent moet meer dan 1,6 mm profiel hebben?

Bedankt,

Jur

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Hieronder de formele RDW tekst Banden Artikel 5.2.27 lid 4 over de wijze van keuren.

''De minimale profieldiepte wordt gemeten in de brede groeven waarin door de fabrikant de maximale diepte is bepaald, alsmede in de groeven waarin een slijtage-indicator aanwezig is. De profilering van de hoofdgroeven van de banden moet over de gehele omtrek van het loopvlak ten minste 1,6 mm bedragen, met uitzondering van slijtage-indicatoren. Onder het loopvlak wordt verstaan dát deel van de band dat, gemeten symmetrisch ten opzichte van het midden, 50 mm minder bedraagt dan de breedte in de maataanduiding van de band''.

De hoofdgroeven zullen feitelijk altijd binnen het loopvlak vallen. Ook al meet u op slechts op een beperkt gedeelte in de hoofdgroeven minder dan 1,6 mm is afkeur 'n feit. De reden van schuin afslijten zou eigenlijk ook nader onderzocht moeten worden.