Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Renault Megane 1.5 DCi (2012) stottert en loopt onregelmatig stationair

Vraag gesteld door JDV_1971 op 27 september 2018

Ik had al weken een probleem met mijn auto (bwj 2012) met het feit dat hij regelmatig stotterde tijdens het rijden.
Het kwam ook regelmatig voor dat na het starten van de auto de motor onregelmatig liep en soms gepaard ging met rook uit de uitlaat. Het wegrijden en lage toerental ging gepaard met diesel knikkergeluiden. Bij het rijden knikkergeluiden tot circa 1500 toeren. Ik had tijdens het rijden het gevoel dat ik wat pk's mis. Het geheugen van de auto is toen door mijn eigen garage uitgelezen, doch er stonden geen storingsmeldingen in het geheugen. Een aantal dagen is het voorgekomen dat er geen problemen waren. Goed starten, lekker pittig lopen en alleen licht stotteren tijdens het rijden. Had in 1e instantie het gevoel dat de storingen alleen na een vochtige nacht voorkwam. Wat is de onderhoudshistorie van de auto. Bij 159.000 km is de distributieriem, spanrol en waterpomp vervangen. Elke 30.000km krijgt de auto een beurt (olie, oliefilter). Vanwege de problemen met het stotteren is het brandstoffilter reeds vervangen.
Omdat de koude starten frequenter gepaard ging met onregelmatig lopen (net niet stilvallen) en rook ben ik met de auto naar een erkende Renaultdealer gegaan. Het geheugen is uitgelezen en daar stonden 6 storingen in die betrekking had op problemen met de verstuivers. Met name verstuiver 4. Deze verstuiver is vervangen en opnieuw ingeleerd. De dag erop ('s ochtends) je raad het al. Onregelmatig lopen en stotteren. Ik ben naar mijn werk gereden en 's middags hetzelfde probleem, doch veel meer rook uit de uitlaat. Je ruikt in de auto ook uitlaatgassen. De auto is wederom bij dezelfde dealer teruggebracht en er stonden geen storingen in het geheugen. Daarna heeft de garage diverse testen gedaan, zoals compressiemeting (was goed), testen van alle 4 gedemonteerde verstuivers incl. de nieuwe (zijn goed), kleptiming (was goed) enz enz. Alle waarden waren goed en er stonden geen storingen is. De dealer gaf aan dat hij niets meer voor mij kon betekenen indien het probleem zich toch weer voordeed. Vanochtend heb ik de auto weer gestart. Helaas, maar wederom stotteren, roken en onregelmatig lopen. Wegrijden gaat nu gepaard met knikkergeluiden in het gehele toerengebied. De auto heeft momenteel 167.000 km gelopen.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw Megane 1.5 DCI stottert soms en loopt dan onregelmatig.

Licht inhouden bij lage toerentallen is een klacht die veelvuldig wordt omschreven op internet maar echt een oplossing voor het probleem heeft niemand.

U heeft 1 keer foutmeldingen gehad die wezen naar de 4e injector maar na het vervangen van de 4e injector bleek het probleem nog aanwezig.

Mogelijk zit het probleem dus in de aansturing van de injectoren dus stekkers, massaverbindingen of misschien een draadbreuk of een doorgesleten kabel. Ook de BDP sensor en de bedrading verdienen aandacht bij dit soort klachten.

Mogelijk kan een GMTOdiagnosespecialist de oorzaak van de klachten vinden.