Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remblokken piepen na vervanging

Vraag gesteld door Wegisweg op 3 juli 2018

Begin juni van dit jaar zijn de remblokken vervangen van mijn Fiat Panda/ Editizione Cool, bouwjaar 2009 in combinatie met de vervanging van één remklauw. Aanleiding hiervoor was het piepen tijdens het remmen en één vastzittende remklauw. De remvloeistof is toen ook vervangen.
De oude remblokken en remschijven zijn in juni 2017 vervangen. Volgens de garage zijn de remschijven op dit moment nog prima.
Sinds een paar dagen en na zo'n 800 km rijden, is het piepen weer begonnen. Met name als ik een tijdje heb gereden. En als ik rustig afrem bij bv een stoplicht/kruising. Niet bij elke rembeweging. De banden voelen niet extra warm aan.
De garage gaat de remblokken opschuren. Is volgens de monteur, mogelijk onvoldoende gebeurd tijdens het monteren van de nieuwe remblokken afgelopen juni. De remmen zijn na montage door een monteur ingereden.
Wat mij opvalt, is dat het piepen pas na zo'n 800 km rijden weer is begonnen en niet al direct na de montage. (op één of twee keer net na vervanging) Is dat te verklaren?
Wat kan de reden zijn, dat de remblokken worden opgeschuurd?
NB De auto is goedgekeurd voor de APK tot eind juli 2019.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de oorzaak van de piepende remmen.

Ik heb niet de indruk dat er een rem blijft hangen zoals u zelf ook hebt vastgesteld. De velgen blijven relatief koud en dat is in ieder geval een goed teken.

Ik vemoed dat het geluid afkomstig is van de wrijving tussen remblok en schijf. Simpel uitgelegd; zoiets als wanneer je met een natte vinger over de rand van een glas gaat. Het zou kunnen dat de remschijf, aan de kant van de inmiddels vervangen remklauw, aan de oppervlakte wat 'verhard' is. Wellicht is de remschijf door de vastzittende remklauw nogal heet geworden waardoor de structuur van het remoppervlakte wat harder is geworden. Daardoor zou het contact tussen de schijf en remblok bij een bepaalde remdruk een dergelijk bijgeluid kunnen afgeven. Bij een tikkeltje harder remmen blijft het misschien stil en bij gematigd remmen richting verkeerslicht laat de rem zich weer horen. Misschien dat nat of juist droog weer óók van invloed is.

De garage geeft aan de remblokken wat op te schuren. Er zijn ook anti-piepplaatjes of een speciale pasta voor de montage van de remblok piepende geluiden te bestrijden. Mocht alle goed bedoelde moeite tóch niet helpen, vermoed ik dat één remschijf te heet geweest is, te herkennen aan een blauwe gloed. Opschuren of vlakken zou dan nog een optie zijn of anders toch vernieuwen.

Overigens is de remvertraging niet in gevaar en is een dergelijke piep niet onveilig. Maar bijgeluiden zijn niet prettig, zeker wanneer het de remmen betreft. Goed dat de garage een poging doet maar bespreek zeker wat de plannen zijn wanneer opschuren niet helpt. Met het opschuren van de remvoering maak je het oppervlakte wat ruwer maar dat is vermoedelijk na 'n paar keer remmen weer glad. Het zou dus best kunnen dat een setje nieuwe remschijven uiteidelijk de oplossing blijkt.***

Reactie van Wegisweg:

Beste meneer van der Drift,

Hartelijk dank voor uw snelle en duidelijke antwoord. Ik neem een en ander mee.