Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kosten reparatie lagers versnellingsbak

Vraag gesteld door Koridph op 22 april 2018

Heb ik recht op volledige tegemoet koning in de reparatie kosten?

Wij hebben een Seat Leon op 24-2-16 gekocht bij Seat dealer kok in Zwolle , de auto heeft hiervoor één eigenaar gehad en heeft deze nieuw gekocht in 2012. Kenteken van de Leon is 36-TBG-9.
Eind 2017 zagen wij beetje olie op de oprit liggen. Bleek,lekkage van de versnellingsbak. In januari 2016 is de versnellingsbak ter reparatie aangeboden. Er bleken lagers kapot te zijn waardoor de afdichtingsringen niet optimaal afsloten en er olie naar buiten lekte. Ik heb de lagers gezien en waren op het loopvlak helemaal ruw.
De auto had op dat moment iets meer dan 100.000 km gereden.
Niemand vind dit een normale slijtage, ook de service afdeling van kok niet. Uiteindelijk is de rekening zo'n 700 euro, maar omdat wij aangegeven hadden dat wij er niet mee eens te zijn omdat dit geen normale slijtage is. Is er 20% korting gegeven en moesten we euro 486,50 betalen. En zij zouden dit verder oppakken binnen hun eigen organisatie of dit nog anders te regelen was.
Direct na de reparatie hoort mij vrouw tussen de 110 en 120 km/H en vervelende piep/joel geluid. Dit is direct onderweg nog gemeld.
Hier is nog niets me gedaan. Wij weten niet of dit op den duur een probeer gaat geven.
In februari kon ik plotseling niet wegrijden, ik kon niet meer schakelen. De garage heeft de auto laten ophalen, er bleek een kunstroof bevestiging van het schakelmechanisme weg te zijn. Dit is wel gemaakt onder garantie , maar dat lijkt mij ook heel logisch.
Ik heb dit en nog veel uitgebreider allemaal op mail gezet en naar de serviceafdeling van Jan Kok gestuurd. Wij vinden namelijk nog steeds dat wij niet voor die reparatie van de versnellingsbak hoeven op te draaien. Zij zeggen nu dat uit coulance 20% korting is gegeven omdat het niet onder de garantie valt.
Garantie en coulance is mooi maar er toch ook wetgeving ( conformiteit art 7:17 die hier geld? Tenminste dat lees ik ook bij jullie op de site en op andere plekken.
Ik denk dat die lagers een autoleven lang mee moeten gaan.
Wat zou nu reeel zijn?
Morgen , 23 april , gaan ze de bak weer openen om opnieuw af te stellen ivm het gejoel. Hij moest er toch naar toe omdat de airco al twee keer leeg was en nu is lekkage gevonden , de condensor is lek en wordt vernieuwd. Wel onder garantie na lang aandringen.
Waar heb ik volgens jullie recht op en wat zou ik zelf moeten betalen voor die reparatie? Zij willen namelijk nu niets meer doen.

Met vriendelijk groet,
Pieter Koridon.

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt op 24 februari 2016 een Seat Leon uit 2012 gekocht bij een Seat dealer. Eind 2017 blijkt de versnellingsbak olie te lekken. U hebt destijds een deel van de reparatiekosten moeten betalen. Na die reparatie hoorde uw vrouw een joelgeluid uit de auto komen. In februari van dit jaar kon u niet meer wegrijden omdat er een onderdeel uit het schakelmechanisme weg was. Dat is onder garantie gerepareerd. In verband met het joelgeluid is uw auto inmiddels weer ter reparatie aangeboden bij de dealer. U vraagt zich af of u weer moet betalen voor de reparatie.

Door een nota te voldoen, zonder daarbij (op de nota) te laten vermelden, dat u onder protest betaald hebt, impliceert dat u akkoord bent met de reparatiekosten. U kunt hier vervolgens dan niet meer op terugkomen helaas. Dat is alleen anders indien u kont bewijzen dat u bijvoorbeeld mondeling in protest bent gegaan tegen de reparatiekosten. Vaak is dat lastig te bewijzen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.