Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Knarsend geluid bij optrekken met caravan door golf sportsvan

Vraag gesteld door Roverp4 op 25 oktober 2017

Ik heb een VW sportsvan ( 1.4 en mag 1400kg trekken) van 2016 en heb er afgelopen zomer een caravan mee getrokken.
Bij het optrekken uit stilstand met de caravan erachter kwam er uit het vooronder een geluid als van een v-snaar, maar dan met meer geknars/gepiep. Het geluid is moeilijk te omschrijven, maar na het optrekken was het geluid weg.
Ik kan mij niet voorstelen dat het een snaar is gezien het geluid en vermoed dat het uit de versnellingsbak komt.
Is er iets over bekend en zo nee, heeft u heeft u enig idee?
De auto heeft een DSG bak en hij doet het zowel in de automaat als bij het zelfschakelen. Een enkele keer doet hij het niet.
De caravan weegt leeg 870 kg en het totaal gewicht mag 1200kg zijn. We zijn met z'n tweeën en gaan denk ik niet over die 1200 kg heen.
Ik heb geïnformeerd bij een dealer, maar die komt het onbekend voor.
Ik hoor graag van u.
Met vriendelijke groet

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft een bijgeluid aan uw VW Golf Sportsvan in combinatie met uw caravan.

Ik heb óók niet de indruk dat het iets motorisch is maar meer vanuit de aandrijflijn. Dan denk ik in eerste instantie aan de DSG automaat zoals een bijgeluid vanuit de koppeling. Misschien is het vliegwiel ook nog een aandachtspunt. Ik denk dat een DSG specialist wellicht meer herkent in uw omschreven klacht omdat de typische DSG klachten voor hun dagelijkse kost zijn.

In ieder geval is er geen sprake van een overschreden aanhangwagengewicht als mogelijke oorzaak. Voor uw dealer is het een onbekend verschijnsel maar heeft men het vermoedelijk ook niet kunnen waarnemen zonder aangekoppelde caravan. Ik begrijp dat dit juist in combinatie met caravan speelt. Misschien zou u kunnen overwegen bij gelegenheid de dealer te confronteren met dit geluid mét aangekoppelde caravan. Ik denk dat u het probleem dan wat concreter maakt wanneer u bij een proefrit het geluid ook kunt oproepen.

Het is zeker van belang dat u in ieder geval nog binnen de garantietermijn serieus aandacht krijgt voor dit geluid, zodat een eventueel daaran gerelateerd gebrek óók buiten de garantie termijn met terugwerkende kracht nog gehonoreerd wordt.