Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ervaring gezocht omtrent ford focus 1.6 tdci econetic '12/'13 met trekhaak.

Vraag gesteld door MDal op 13 december 2017

Wij staan op het punt onze ford focus in te ruilen voor een jongere versie. Er is zelf al een op het oog, echter kom ik tot de ontdekking dat het maximale toelaatbare trekgewicht 300 kg is. ( ivm invoerrechten, bijtelling) de kosten om dit via de RDW juist op papier te krijgen zijn enorm. Zijn er mensen die ervaring hebben met het trekken van een carvan/kar met deze auto en ook wat de gevolgen zijn van het meer trekken dan op kentekenbewijs toegestaan is.
Denk hierbij aan * boete bij controle en * verzekering technisch bij ongeval? Er moeten meer mensen tegen dit probleem aanlopen want ik zie allemaal ford econetic uitvoeringen rijden en te koop met een trekhaak... zelfs een geladen fietsenrek weegt meer dan 300kg?!Ik ontvang graag ervaringen, tips etc.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar ervaringen van andere bezitters wanneer de voorgeschreven maximale aanhangwagenmassa van de betreffende Ford Focus zou worden overschrijden.

Ik wil alleen maar benadrukken het toegestane gewicht van 300 kg te respecteren en uw beslissing niet te laten afhangen van de hoogte van de boete en eventuele verzekeringstechnische gevolgen bij een aanrijding. Het gaat wellicht om vele honderden kilo's meer aanhangwagenmassa dat wordt overschreden en mag u feitelijk zo de weg niet op. En bij een ongeval is de kans groot dat uw verzekeraar de kosten op u gaat verhalen.

Uiteraard is dit lage gewicht op basis van fiscale redenen en niet technisch. Maar dat is wat mij betreft geen reden om tóch de risico's te overwegen wanneer u wel zo op pad gaan. Ik wil u dus stellig adviseren dit gewicht niet te overschrijden en de wet te respecteren.

U geeft aan meerdere Focussen van dit type tegen te komen met een haak. Ik denk toch dat in de meeste gevallen deze bestemd is voor de fietsdrager. Met een drager en twee fietsen kom je ergens uit op een gewicht van zo'n 70 kg. Dat zal nooit het probleem zijn.***

Reactie van MDal:

Duidelijk antwoord, bedankt. Dit bevestigd onze 1e keus en gevoel om de koop niet door te laten gaan en op zoek te gaan naar een andere auto.