Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke bandenspanning

Vraag gesteld door Skodawim op 10 oktober 2018

Vorige week 4 nieuwe Vredestein all season banden laten monteren, (Skoda 1.2 greenline 2010) bij Kwikfit Doetinchem. Banden zijn gevuld met stikstof

Bij het natrekken van de wielbouten even de bandenspanning laten controleren, deze bleken alle vier op 2.3 bar? te staan. In het tankklepje en het instructie boekje staat 2.6 bar aangegeven. Desgevraagd vertelde de monteur dat zij afvullen op 2.3 omdat 2.6 te hoog is en de band dan midden op het loopvlak meer slijt dan nodig. Ons vraag waarom Skoda dan 2.6 adviseert beantwoorde hij "omdat de auto dan ietje zuiniger is "

Gaarne advies wat te doen ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de bandenspanning van uw Skoda Fabia.

In het tankklepje is inderdaad een sticker geplakt met een tabel voor bandenmaten en spanningswaarden. In de handleiding van de auto wordt 2.3 bar vermeld in een half beladen siuatie. In een volbeladen situatie mag dat zelfs oplopen tot 3 bar. Het klepje lijkt zo'n beetje in het midden te zitten met CO2 reductie als drijfveer waar de Greenline feitelijk ook voor staat.

Ik begrijp de motivatie van KwikFit daarom wel maar gaat dit ten kosten van een fractie meer brandstofverbruik. In ruil daarvoor krijgt u een fractie meer veercomfort. Het is maar waar uw voorkeur naar uitgaat.