Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is een goedkope stille auto?

Vraag gesteld door PaulR op 5 juni 2015

Beste ANWB,

Ik ben met een 106je naar Frankrijk geweest, geen pretje 2500km herrie in de auto. Verder vind ik hem prima. Vanwege het geluid zoek ik een nieuwe auto. Mijn vorige was een Xedos 6 V6, die vond ik ook niet erg stil, verder goed en nog best zuinig ook. V6 gekocht vanwege het geluid, weggedaan na aanrijding.

Kunt u een goedkope stille auto aanbevelen?

Een versie1 A8 vind ik te zwaar, een Laguna te duur in onderhoud, een kleinere auto gráág maar als dat er niet in zit qua geluid is ca. 1200KG goed.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Een Peugeot 106 is inderdaad niet de ultieme reisauto. Het oorspronkelijke ontwerp dateert alweer van meer dan twintig jaar geleden. Geluidsisolatie van auto's is sindsdien erg verbeterd.

Middenklasse auto
Persoonlijk denk ik dat elke middenklasse auto, zoals een 307/308, Ford Focus of Toyota Auris al een grote vooruitgang is. Ook de wat recentere auto's uit het compacte segment, ik noem willekeurig een Mazda 2, Skoda Fabia of Opel Corsa, zijn gewoon volwaardige auto's en prima geschikt voor wat langere afstanden.

Reisauto
Die halen het echter nog niet bij de grote middenklasse, die echt als reisauto zijn ontworpen. Dan kom je uit in de klasse van de VW Passat, Ford Mondeo, Honda Accord en Mazda 6. Die auto's zijn relatief gunstig geprijsd, maar kosten meer aan brandstof, onderhoud, verzekering en belastingen. Alles heeft zijn prijs, vandaar dat ik in de eerste instantie op een middenklasse auto uit kom, een goed compromis tussen kosten en comfort.