Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is de (radio) status van FM?

Vraag gesteld door Salco op 25 juni 2016

Ik ben bezig met een nieuwe auto (Ford C-Max). Uit publicaties heb ik begrepen dat in 2023 de stekker uit FM wordt getrokken en je dan bent aangewezen op DAB+. Op de C-Max is dat een uiterst prijzige optie.Wat is precies dus de status van FM frequenties?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Inmiddels hebben alle landelijke, publieke, en commerciële zenders een digitaal kanaal dat zij moeten vullen. Volgens de berichtgeving zou FM in Nederland nog tot 2023 blijven bestaan. De autobranche maar ook wij als verspreiders van verkeersinformatie via RDS/TMC, zijn ons aan het voorbereiden om via DAB+ de informatie te gaan leveren. Het voordeel van dit kanaal is dat de informatie veel sneller en bovendien geavanceerder (ook beelden) kan worden verzorgd.
In bepaalde modellen zijn de radio-ontvangers al standaard uitgerust met DAB+. Er zijn ook veel radio’s die inmiddels wel DAB voorbereid zijn maar missen nog de noodzakelijke technische ingreep om toegang te krijgen tot DAB. In geval van de C-Max gaat het inderdaad om een best prijzig premium audio pakket inclusief de DAB+ optie.

Toch adviseren wij onze leden bij de aanschaf van een nieuwe auto sterk te overwegen over te stappen naar een DAB+ ontvanger vanwege de toekomst en de mogelijkheden van dit systeem. Zeker wanneer men de intentie heeft de auto voor een langere gebruiksperiode in te willen zetten.

In Noorwegen gaat de FM-band in 2017 gefaseerd uit de lucht.