Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekhaak voor Volkswagen Beetle

Vraag gesteld door Temerig op 5 juli 2016

Hallo
Ik heb een volkswagen beetle 1.4 TSI op het oog om in te voeren vanuit Duitsland. Nu wil ik een trekhaak laten monteren voor een bagagewagen. Bij navraag trekhaak monteur komen ze met het antwoord dat er alleen een trekhaak op kan voor een fietsendrager te plaatsen. Nu ik nog geen kenteken papieren heb waarop staat wat het trekgewicht is van de auto kom ik niet echt verder met mijn vraag. Bij volkwagen Nederland weten ze het ook niet echt en op de kenteken papieren van Duitsland staat een streepje bij trekgewicht. Ik zou het vreemd vinden als er geen trekhaak op kan voor bagage wagen. Heb vaker gezien ook bij anwb blad dat er een beetle met T@b caravan afgebeeld stond. Hopelijk kunt u mij verder helpen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de mogelijkheid om met een VW Beetle een aanhanger te mogen trekken.

De oudere generatie Beetle (toen nog New Beetle genoemd) mag wel een aanhanger of caravan trekken. De nieuwe generatie vanaf 2011 mag dat niet. Dat geldt dus ook voor de betreffende 1.4 TSI. De maximaal toelaatbare aanhangwagenmassa wordt vastgesteld door de autofabrikant. VW heeft kennelijk een reden om voor deze generatie Beetle géén aanhangwagenmassa op te geven. De werkelijke reden kan ik zo niet geven maar dat kan iets technisch of constructiefs zijn. In ieder geval is er geen aanhangwagenmassa in de typegoedkeuring opgenomen en gaat u dat dus ook niet op het Nederlandse kenteken terugvinden. Een trekhaak om fietsen te vervoeren is geen probleem maar zelfs het allerlichtste aanhangertje mag wettelijk niet aangekoppeld worden.***

Reactie van Bourne1948:

Hartelijk dank voor uw antwoord. Ik zit nl in dezelfde situatie. U zegt een fietshaak voor fietsen is geen probleem. Wie monteer deze trekhaak dan. De dealer houdt zich aan de importeur: geen trekhaak. Graag uw reactie!