Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Overstap verzekering bestelbus naar omgebouwde camper

Vraag gesteld door Rpoot op 28 januari 2017

Hoe zit het met de overstap van een verzekering tijdens het ombouwen van een bestelbus naar camper. Wanneer de omgebouwde bestelbus is gekeurd als camper, kan ik een camper verzekering aanvragen.

- Is het verplicht om een normale verzekering af te sluiten voor de bestelbus, in de tijd voor (het rijden van plaats aankoop naar de plaats van het ombouwen) en tijdens het ombouwen (op een erf) van de bestelbus?
- Als het mogelijk is om geen verzekering op de bus te hebben tijdens het ombouwen, kan ik dan zonder verzekering van en naar de garage rijden om de omgebouwde bus te laten keuren tot camper?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt hoe het zit met de plicht om een bestelbus te verzekeren tijdens de ombouw naar kampeerauto.

Op het moment dat u een bestelbus koopt en het kenteken op uw naam staat heeft u de plicht Motor Rijtuigen Belasting te betalen en minimaal een WA verzekering af te sluiten.

Als u met deze auto (tijdelijk) niet op de openbare weg komt kunt u het kenteken "schorsen" bij de RDW. In de geschorste periode vervalt de verplichting voor MRB en verzekering.

Als u tijdens de ombouw de auto wilt verzekeren tegen diefstal of brand kunt u uw verzekeraar vragen naar de eventuele mogelijkheden hiervoor.

Tijdens de geschorste periode is het dus mogelijk geen verzekering en belasting op de bus te hebben mits u geen gebruik maakt van de openbare weg.

Als u van en naar de garage rijdt voor de keuring zult u minimaal weer een WA verzekering moeten hebben. U mag dus nooit op de openbare weg rijden zonder verzekering.