Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

levensduur banden

Vraag gesteld door Volvov702014 op 27 december 2017

Renault Clio van 2007 met 21.000 km. Banden zijn dus qua profiel nog prima, maar zijn deze verder nog betrouwbaar of moeten ze worden vervangen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de levensduur van banden.

Na ruim 10 jaar zijn de banden na slechts 21.000 km nog altijd niet versleten. Vervanging is niet per se noodzakelijk omdat uw auto niet daarom op onveilige banden staat. Er is in die zin dus geen reden de banden te vervangen.

Het is wel zo dat door veroudering de eigenschappen van de band steeds verder achteruit gaan. U moet dan denken aan het teruglopen van eigenschappen zoals grip, remweg en vaak wat meer afrolgeluiden. Wat ons betreft is na 10 jaar de houdbaarheidsdatum van een band wel bereikt en spreek ik toch de voorkeur uit om tot vervanging over te gaan. Een frisse band zal op alle fronten tóch beter presteren waar een 10 jaar oude band het dan nét laat afweten.

Ik wil benadrukken dat er geen wettelijk norm voor staat en dat de jaarlijkse APK ook gericht is op de uiterlijke staat en conditie van een band. Er is dus geen sprake van onveilige banden maar wordt de auto er met nieuwe banden er wel veiliger op omdat na 10 gebruiksjaren het beste er wel vanaf is.