Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kost het 1,5 uur om een wiellager van het linkervoorwiel van een Daithatsu Curore van 2003 te vervangen door een ervaren garagemonteur

Vraag gesteld door Sandefjord op 14 september 2018

Op You Tube zag ik dat een monteur van AutoDoc.nl een wiellager linksvoor van een volkwagen 2003 in 17 minuten van begin tot eind verving. Dit was geen versnelde opname. Mijn garage rekende 1,5 uur werkplaatstarief voor het vervangen van het linkerwiellager.
Voor het wiellager zelf rekenden ze het dubbele van de prijs die ik bij aankoop op internet zou betalen: internet 37 euro, garage 75 euro. Is dit reëel of heb ik veel te veel betaald. Mevr. Verhage

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de kosten van een nieuw voorwiellager van een Daihatsu Cuore.

Ik weet niet welk filmpje u heeft gezien op Youtube maar onze info geeft aan dat een nieuw voorwiellager voor een Cuore zo'n één uur en een kwartier arbeid vraagt. Het betreft een lager die in het fuseestuk geperst zit en de veerpoot en remklauw los moet om het lager te kunnen de- en monteren. Alles bij elkaar niet ingewikkeld maar redelijk bewerkelijk. Wat arbeid betreft zie ik niet dat er buitensporig veel in rekening is gebracht.

Er zijn inderdaad verschillende wiellager fabrikanten met verschillende bedragen. Bij bekende lagerfabrikanten kom ik toch ook bedragen tegen van rond de 70 euro. Het hangt dus van het toeleveringsbedrijf af. Wanneer ik kritisch kijk naar het totale plaatje zou een kwartier minder arbeid ook best moeten kunnen. Maar soms is er sprake van overmacht zoals een vastzittende bout of i.d. waardoor het toch wat langer blijkt te moeten duren.