Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik motorrijtuigenbelasting terugvorderen?

Vraag gesteld door koeien op 22 januari 2015

We hebben op 10 dec 2014 een ongeluk gehad, door een uitwijkmanouvre voor de spookrijder zijn we in de sloot beland en is de auto total loss verklaard.
De verzekeringsexpert heeft ons hierover 15 dec gebeld met die mededeling en of ik ook het kentekenbewijs ed in kon leveren bij het schadebedrijf.
Dat is diezelfde dag gedaan.. Nu is de auto op 8 januari 2015 pas overgeschreven naar de volgende eigenaar en komt het erop neer dat ik over de periode nog de wegenbelasting (plm 179 euro/maand)verschuldigd ben. De rdw geraadpleegd maar die kunnen de datum niet terugzetten. Nu is mijn vraag of hier nog wat aan te doen is dat je door het werktempo van de ander met onterechte kosten opgezadeld wordt

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Vanaf 8 januari 2015 bent u voor de Belastingdienst niet meer belastingplichtig voor deze auto. Dat u vanaf 15 december de auto niet meer gebruikt heeft is voor de Belastingdienst niet relevant. De datum van overschrijving is nu eenmaal de fiscale peildatum. U zou wel kunnen proberen dit bedrag via de verzekering terug te vorderen. Misschien beschikt u over een rechtsbijstandsverzekering die u nog zou kunnen inschakelen. Uiteindelijk is het niet onredelijk dat u over de genoemde periode voor deze kosten óók schadeloos gesteld wilt worden.***

Reactie van Anson:

Ik heb iets vergelijkbaars meegemaakt. De mrb heb ik bij de verantwoordelijke verhaald, evenals kosten voor vervangend vervoer (huurauto) e.d.

Bij mij was de verantwoordelijke onder invloed en beging dus een misdrijf. Wellicht dat het verhalen van kosten hierdoor relatief gemakkelijk ging. Overigens had ik een rechtsbijstandsverzekering en dus hulp bij het verhalen van de schade.