Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Expertise bedrijf reparatie laten controleren

Vraag gesteld door DhrSingel op 12 oktober 2015

Wanneer wij twijfelen of een reparatie (revisie versnellingsbak) daadwerkelijk is uitgevoerd wordt geadviseerd (door ANWB) om een onafhankelijk expertisebedrijf de reparatie te laten beoordelen. (Dit als vervolg op de eerste stap: terug naar de garage/reparateur).

Welke garages zijn in deze context onafhankelijk? Kan dat bijvoorbeeld ook de merkdealer zijn. Dus als wij, met onze Peugeot, een controle op de reparatie laten uitvoeren door de Peugeot dealer is dat dan voldoende bij een eventuele rechtszaak?

Zo niet, welke garages zijn dan wel onafhankelijk? We hebben bijvoorbeeld gelezen dat DEKRA onafhankelijk is, maar die zitten niet bij ons in de buurt.

De garage waar wij de versnellingsbak revisie uit hebben laten voeren is geen BOVAG of Focwa garage.

Alvast dank voor uw reactie.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een expertise bedrijf om een reparatie te laten controleren.

Een dealer of universeel autobedrijf zal in zo'n geval niet als onafhankelijk worden beschouwd. U zult dan écht aangewezen zijn op een expertise bureau die de reparatie onafhankelijk kan beoordelen en daarover rapporteren. De Dekra is zeker een optie en kan gewoon op locatie komen. In geval van een geschil met uw garage zou dat ook daar ter plaatse kunnen gebeuren. Een uitspraak van een beëdigd expert kunt u dan ook voor juridische stappen gebruiken.

Een andere partij zou ook expertisebureau ced-europe kunnen zijn. U zou nog kunnen overwegen met uw garage af te spreken de expert aldaar uit te nodigen en dat zijn uitspraak bindend is en de kosten op basis van ongelijkheid. Misschien dat dit de gehele afhandeling versneld en minder kostbaar wanneer er óók nog juridische stappen ondernomen moeten worden.